onsdag 27 maj 2020

Monster i terapi





Jag har nu läst ut Monster i terapi av Jenny Jägerfeldt och Mats Strandberg. En bok där den efterfreudianska psykodynamiska terapin möter 1800-talets litterära skräckikoner. I form av bland andra Dr Jekyll, i sällskap av Mr. Hyde, Dorian Gray och Dr Frankenstein tillsammans med hans skapelse, här kallad för varelsen.

Boken börjar med att psykologen J är försvunnen, och efter sig har hon bland annat lämnat transkriberingar från terapisessionerna med monstren. Och utdrag från mejlkonversationer med hennes mentor P. Boken första sida är ett brev från psykologens fru till polisen, där hon berättar om försvinnandet för snart en månad sedan, och vad som finns efterlämnat.

Hela boken är uppbyggd genom dels transkriberingar av terapisessionerna, som består av dialoger mellan psykolog och patienter. Samt brev till mentorn, och psykologens egna anteckningar. Patienterna, AKA monstren tas emot i psykologens praktik. Och samtliga av dem lider av förmodade åkommor och diagnoser, som lika gärna kan appliceras på individer i dagens samhälle. Som exempelvis dissociativ identitetsstörning (Dr Jekyll), utmattningsdepression (Dr Frankenstein), narcissism och eventuellt psykopati (Dorian Gray). Det blir en spännande dynamik med motsättningar och missförstånd. Men även igenkänning, när de olika tidsepokerna möts i terapirummet.

Rent visuellt får man som läsare intryck av att man tar del av psykologens riktiga anteckningar, då det finns handskrivna anteckningar vid de transkriberade dialogerna, och en del meningar och ord är understrukna. Det förekommer även någon kaffefläck på de efterlämnade papperen.

Alla bär vi på våra monster, snarlika de utifrån definierade monstrens inre bördor. Så vad är ett monster? Och vad har hänt med psykologen J?

En bok som är väl värd att läsa. Dels för dess säregna format och innehåll. Och det även intressant att ta del av de genomarbetade terapisessionerna, som känns trovärdiga i sin analytiska förmåga. Jag läser gärna av de båda författarna.

Förutom den har jag börjat att läsa Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek av Lena Andersson.


Trevlig läsning
/Anna-Sarah och Laxå Bibliotek


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar