fredag 15 maj 2020

Boktips





Den andra boken som jag läste mig igenom under föregående helg är En modern familj av Helga Flatland. Där får man följa en kärnfamilj, och dess splittring till en modern familj?
Romanen tar avstamp i en resa till Italien där hela familjen samlas. Det är även där föräldrarna som är kring 70 år, berättar att de ska skiljas. Efter 40 års äktenskap. Vilket försätter hela familjens dynamik i gungning. Föräldrarna, och deras äktenskap har varit navet, och utgångspunkten för barnens relationer och liv. De tre barnen, som nu är vuxna och en med egna barn tar detta som ett hårt slag mot deras egna liv och val. Och hela romanen bygger sedan på hur de vuxna barnen, och familjen hanterar skilsmässan. Liv, den äldsta av barnen har en egen traditionell familj med man och två barn, inte helt olikt hennes föräldrar. När föräldrarna går isär, börjar hon att ifrågasätta hela hennes liv som bygger på föräldrarnas äktenskap. Och går in i en depression. Mellanbarnet Ellen kämpar med att få barn, och har svårt med att acceptera föräldrarnas val. Det yngsta barnet, sonen Håkon har en mycket nära relation med föräldrarna, och lider i det tysta. På ytan delar han med sig om teorier kring att äktenskapet som institution aldrig fungerar, och hyllar den fria kärleken. Och föräldrarna försöker finna sig till rätta med ett liv på varsitt håll. Vad är det som gör en familj? Vad bygger ens identitet och livsval på? En roman, som jag hade svårt att lägga ifrån mig, och som gör att man tänker till kring bland annat livsval, och vad de grundar sig på. Romanen är uppbyggd genom att berättas genom de tre barnens perspektiv. Detta gör att relationer avtecknas, och karaktärer framträder på ett naturligt sätt genom boken. Även om det inte framkom väldigt många nya inslag i romanen, gav den ändå en igenkänningsfaktor kring familjekonstellationer. 


Foto: Anna-Sarah Eriksson Lefebvre


En annan bok som jag delvis har tagit mig igenom är Hausfrau av poeten Jill Alexander Essbaum. Den har inte varit lika lätt som föregående böcker att sig igenom. Men det kan vara en smaksak. Boken handlar om amerikanska Anne som bor i Schweiz tillsammans med maken Bruno och tre barn. Ett av barnen är troligen resultatet av en otrohetsaffär. Och det är även vad romanen handlar om. Annes utsvävande sexuella liv, med en rad affärer. Med de utomäktenskapliga relationerna försöker Anne att fylla den tomhet som fyller henne. Det är svårt att fatta tycke för huvudpersonen, då hon till synes gör felval efter felval. Men det är antagligen ett medvetet författargrepp. Hon gestaltas som närmast apatiskt och passiv, och har fastnat i en egenutnämnd offerroll. Möten med den jungianske psykologen ger inga framsteg, och är även de till synes utsiktslösa och tommaSpråket är ganska sakligt och känslolöst uttryckt. Det varvas existentiella tankar, och sexuellt explicita avsnitt. Anne känner sig malplacerad i Schweiz, men hon känner sig egentligen malplacerad överallt. Det här är ingen bok som jag lätt tog mig igenom, och jag har egentligen inte helt fastnat för den. Men ändå så pass att jag har fortsatt att läsa romanen. Utan att avslöja för mycket, tar slutet en oväntad vändning. Som synonymt med Annes leverne, väntar en katastrofal händelse. Nästan symboliskt som ett resultat av hennes handlingar. Annes möten med de olika männen, och hennes tvångsmässiga behov av sex, återges neutralt. Men författarens ståndpunkt om det moraliskt förkastliga i detta, skiner igenom i texten. 



Foto: Anna-Sarah Eriksson Lefebvre


Trevlig helg och läsning!

/Anna-Sarah och Laxå Bibliotek


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar