fredag 9 december 2011

Lucka nr 9

Idag den 9 december är det pepparkakans dag, det är den dagen på året som det på Gröna Lund koras årets snällaste. I många hem är det just idag som det bakas pepparkakor så passa på och gör det du också.
Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig deg så finns det många recept på egen pepparkaksdeg. Här kommer ett.
Det här behöver du: 1½dl mörk sirap, 3dl socker, 200g, smör1½dl vispgrädde, 1msk mald ingefära, 1msk mald kanel, ½msk malda nejlikor, ½msk malen kardemumma, 1msk bikarbonat, 10-11dl vetemjöl.
Så här gör du: Smält och rör ihop sirap, socker och smör i en kastrull. Tillsätt sedan grädde och kryddor och rör om ordentligt.Rör ned mjöl o bikarbonat. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda sedan ihop ”degen”. Låt vila i kylskåpet minst en natt.Kavla ut och tryck ut olika former.Grädda sedan mitt i ugnen, ca 5 min i 200 grader.

Idag är vi snälla och ger hela fyra boktips: Pepparkakshuset Carin Gerhardsson (Deckare) Änglar och andra pepparkakor - Birgitta Conradsson, Barnkammarboken julsånger inkl. cd samt Sju sorters julkakor - klassiska julfavoriter och lite nya, spännande kakor till julen kaffekalas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar