fredag 23 december 2011

Lucka nr 23

Julen har ju ett visst födelsedagstema, så idag passar vi på att gratulera Drottning Silvia på födelsedagen! Silvia Renate, född Sommerlath 23 december 1943 i Heidelberg, Baden-Württemberg, Tyskland. Drottning Silvia är enda dotter till direktören Walther Sommerlath och dennes brasilianska hustru Alice Sommerlath, född de Toledo, som härstammat från Artur Floriano de Toledo (1873–1935), utomäktenskapligt en ättling till kung Alfons III av Portugal. Familjen Sommerlath var bosatt i Brasilien, men flyttade 1938 till Tyskland men flyttade tillbaka till Brasilien när Silvia var bara 2 år. Familjen bodde 10 år i Sao Paolo och flyttade sedan åter till Västtyckland. Drottning Silvia tog studentexamen i Düsseldorf 1963 och under senare hälften av 1960-talet utbildade hon sig till tolk i München med behörighet i spanska. Drottningen behärskar för övrigt sex andra språk: svenska, portugisiska, tyska, franska, engelska, spanska samt teckenspråk.
Vid de olympiska sommarspelen 1972 träffade Silvia Sommerlath Sveriges dåvarande kronprins, Carl Gustaf. Silvia blev Sveriges drottning kl. 12.18 den 19 juni 1976 vid vigselcermonin i Storkyrkan i Stockholm. Hon var iklädd en brudklänning från Dior, skapad av Marc Bohan, med släp som bars av två lakejer. Till denna bar hon samma kamédiadem som tillhört den framlidna kungamodern prinsessan Sibylla. I brudbuketten hade hon vita orkidéer.
Läs gärna den festliga berättelsen om när drottning Silvia försvann i boken: Sven Ali och Pappas Oskar av Lasse Ekholm. Är du intresserad av vackra klänningar kanske boken Drottning Silvias festklänningar och de kungliga smyckena av Cay Bond är något för dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar