söndag 4 december 2011

Lucka nr 4

Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst, även om en vanlig missuppfattning, framför allt bland barn, är att ordet betyder "väntan". Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Det är därför bibeltexten om när Jesus rider in i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor.
Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. När juldagen infaller på en söndag, som i år, blir advent lång jämfört med om juldagen infaller en måndag, som t.ex 2006. Nuförtiden lyser adventsstjärnor i nästan varje fönster under adventsperioden i december. Denna sed är dock inte gammal; någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige. Nuförtiden är de flesta adventsstjärnorna elektriskt upplysta.
Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de tre vise männen till det nyfödda barnet i krubban. (Wikipedia)

Idag blir boktipsen Julrosor-berättelser i advent av Mimmi Zotterman samt Atlas över stjärnhimlen av Robin Scagell

(Vill du måla din egen stjärna - klicka på bilden och skriv ut den. Formatet blir A4)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar