onsdag 14 december 2011

Lucka nr 14

På dagen idag, för 100 år sedan, nådde den första expeditionen Sydpolen, med norrmannen Roald Amundsen i spetsen.
Roald Engelbregt Gravning Amundsen, född 1872, var en norsk polarforskare. Han var den förste som lokaliserade den magnetiska sydpolen, den förste som seglade genom Nordvästpassagen, den förste att nå fram till den geografiska sydpolen samt den förste som nådde både sydpolen och nordpolen. Dessutom var han en av de första som använde luftskepp och flygplan i polarforskningen. Amundsen försvann i juni 1928 i en räddningsaktion efter ett flygplan som havererade nära Bjørnøya.
Amundsen förberedde en expedition för att bli förste man att nå nordpolen, men ställde in det hela när det stod klart att Robert Edwin Peary hunnit före. I stället ändrade han i hemlighet expeditionens inriktning mot att nå sydpolen först. Först på väg söderut, på Madeira underrättade han besättningen och via telegram sin konkurrent, den brittiske sjöofficeren Robert Falcon Scott, om sina avsikter.
Amundsens fartyg nådde Rossbarriären på Antarktis 14 januari 1911. Här byggdes ett basläger. Manskapet skapade under de följande månader flera depåer med proviant och förbättrade sin utrustning. Den norska expeditionen bestående av Amundsen och fyra medhjälpare (Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel och Oscar Wisting) började sin vandring mot Sydpolen den 20 oktober 1911 med hjälp av hunddragna slädar. Den 14 december 1911 nådde de sydpolen, fem veckor innan Scott och hans kamrater som alla dog på vägen tillbaka.

Iskalla boktips idag är Skinnarmo-ensam mot sydpolen av Ola Skinnarmo
och Isens gåta av Raymond Khoury

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar