torsdag 6 maj 2010

"Att läsa högt - är att vara lyckliga tillsammans"

Rubriken har jag lånat från en folder vi från biblioteket ibland har delat ut till föräldrar och som handlar om hur härligt det är att läsa högt för sina eller andras barn.
Den meningen stämmer så bra! Inte bara när barnen är små, utan även när de lärt sig läsa själva. Att uppleva en bok tillsammans ger både läsare och lyssnare så mycket. Det väntar spänning (så man knappt kan sluta), skratt, tankar och funderingar, ny kunskap och nya ord och mycket, mycket mer. Det är också en mysig stund att vara nära varandra och dela en läsupplevelse.
Nyttigt är det också för barn att få vara med om högläsning. Här kan man läsa lite om det och få några boktips.

Så leta reda på ett barn och läs högt. Det rekommenderas. En varning bara, det kan bli beroendeframkallande! Har man väl börjat väcks läslusten och man vill ha mer.
Det finns så många bra barn- och ungdomsböcker som man lätt missar när man blivit vuxen.
Här är några högläsningsfavoriter, som jag fastnat för:
Frida Nilssons barnböcker. Hon har bl.a. skrivit några böcker om Hedvig, som bor i Hardemo. De är roliga vardagsskildringar om Hedvigs liv hemma och i skolan.
Lite kuriosa: Det är samma Frida Nilsson som varit programledare för Hjärnkontoret och hon är själv uppvuxen i Hardemo. Förra året blev Frida utsedd till årets länsförfattare i Örebro län.
Böcker av Cornelia Funke. Framförallt Drakryttaren, som jag läst flera gånger. En riktig fantasifull äventyrsberättelse.
För lite äldre barn finns de spännande böckerna om Artemis Fowl eller de två hemlighetsfulla böckerna om Cassandra och Max-Ernest.

Du har säkert andra exempel på bra böcker att läsa högt. Och fler finns hela tiden att upptäcka och uppleva tillsammans. Med önskan om många och härliga lässtunder!
/ Anne-Marie



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar