fredag 30 april 2010

Är du populär?

Vi har just köpt en ny namnbok till biblioteket: Namninspiration - när barnet skall namnges av Christin Nyman. Jag tycker att det är intressant med namn; var de kommer ifrån, vad de betyder och hur trendiga de är. De tre vanligaste namnen för flickor födda 2009 är Alice, Maja och Ella och de 3 vanligast pojknamnen är Lukas, Elias och Oskar. På 100-i-topplistan för pojknamn tog sig ett nytt namn in under förra året; Ruben. 118 gossar fick detta namn.
Andra namn dalar i popularitet. Eva, Maria och Karin och Lars, Anders och Mikael, som ligger bland de 5 första om man ser till hela befolkningen, för en tynande tillvaro.

Idag har Mariana namnsdag och det är svårt att få något entydigt svar på vad namnet betyder men kan vara en feminin form av Marius som betyder hav. Morgondagens namn Valborg är av lika oklar betydelse; kan betyda främling men också makt och beskydd.

Vill du läsa mer om namn kan du se vilka böcker biblioteket har här. På internet kan du läsa om namn på t.ex. SCB , Svenska namn och Historiska museet.

Trevlig valborg
/Ewa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar