onsdag 17 mars 2010

Vem tror du att du är?

Min farmors farfars far växte upp på en liten gård, Perlarsbygget, utanför Knäred i södra Halland. Han föddes i slutet av 1700-talet och hade lätt för sig i skolan. Ja, det gick så bra att han bestämde sig för att utbilda sig till lärare. Det var säkert inte ett helt givet yrkesval, eftersom hans föräldrar inte var välbärgade bönder utan endast brukade den lilla gården, som troligtvis var tillräcklig för att försörja familjen, men inte så mycket mer.
Men Johannnes Johansson hade läshuvud och någon, kanske prästen, uppmuntrade honom att söka till Lunds universitet. Dock kunde man inte heta något så simpelt som Johansson om man skulle bli lärare utan han tog sig helt enkelt ett nytt namn; Johan Palmdal.

Johan reste till Lund 1828 och kom att studera där i omgångar under ca 5 år. Han läste bl.a svenska och matematik, men tyvärr tog han aldrig examen och därför finns inte hans avgångsbetyg i Lunds universitetsarkiv. Troligtvis studerade han även språk.
1836 sökte han och fick tjänst vid en privat skola i Fässberg socken (Mölndal) och där kom han att stanna till sin pension.
Ur ett protokoll från skolstyrelsen för skolan kan man läsa att den som önskar undervisning i lefvande och utdöda språk kan vända sig direkt till skollärare Palmdal.

I min släkt på pappas sida är det flera som har lätt för språk, och kanske kommer denna "gen" från Johan Palmdal.


Vad vet du om dina förfäder? Var de bönder, torpare, smeder eller kanske präster? Kanske har du anfäder soldater och var med i kriget mot Napoleon i början på 1800-talet.

På lördag är det Släktforskningens dag över hela landet och på Laxå bibliotek mellan 10 och 14 finns Finnerödja-Laxå släktforskarklubb på plats för att hjälpa till och hitta kanske dina förfäder. Ta med namn och födelsedata så kommer de att försöka hitta personen. En spännade resa bakåt i tiden kan börja.
Biblioteket är även öppet för den som "bara" vill låna böcker eller läsa tidningar.
/Ewa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar