fredag 12 april 2013

Förändring med förhinder

Uppgraderingen av vårt datasystem för utlåning har tyvärr inte gått så smidigt som vi hoppats. I skrivande stund, kvart över ett, fredag em, har det fortfarande inte kommit igång. Själva uppgraderingen är gjort, men nu är det visst nåt strul med nätverket. 

Det är så man nästan funderar på om vi ska överge alltihopa och gå tillbaka till det manuella systemet vi hade för snart 20 år sedan. Där alla böcker hade en liten ficka längst bak, med ett kort i där man, för hand, skrev sitt lånenummer. Korten sorterade vi sedan i bokstavsordning på datum. Det gick alltid att låna en bok då. 
Fast å andra sidan var det betydligt krångligare när man skulle hitta en bok som var utlånad, för att t.ex reservera den. Det blev mycket bläddrande i kortlådan innan man hittade rätt. För att inte tala om när man skulle kolla i kortkatalogen huruvida vi hade en bok eller ej. Snacka om att man blev expert på bokstavsordning. Fast vi kan nog bokstäverna rätt så bra även idag.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, det var tider det. 1995 datoriserade vi på huvudbiblioteket och då försvann även kortkatalogen, men filialerna och skolbiblioteken hade kvar den manuella utlåningen till 2007.

      Radera