måndag 25 november 2013

Pepparkakshus

När som pepparkakebagarn bakar pepparkakor tar han ner från skåpet största grytan och ett kilo margarin. Det ska smältas inte brynas och när bubblor börjar synas ska man blanda margarinet med ett kilo ljust farin.
Uti grytan margarinet rörs tillsammans med farinet, 8 äggulor och sedan drygt ett kilo vetemjöl. Sist en tesked peppar strör man ner i grytan och sen rör man. Sedan hälles hela degen på ett bakbord utan söl.
Man kan ju satsa på ett något mindre projekt också

Egen deg eller köpedeg? Det är kanske en smaksak! vilket man föredrar, men det brukar bli fina gubbar, gummor, grisar och andra figurer av båda degarna. Många gör pepparkakshus eller andra mer arkitektoniska skapelser, och i år kan man vinna pris om man gör ett pepparkaksbibliotek. Nu är det inte vilket bibliotek som helst som ska avbildas utan det är Stockholms stadsbibliotek som avses. Middag för två och guidad tur på biblioteket föräras den som vinner.
Man kan läsa mer om pepparkakor och dess historia i boken Änglar och andra pepparkakor av Birgitta och Cia Conradson. Andra böcker med pepparkakstema finner du här

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning och rolig bild!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, raderna i början är hämtade från Klas Klättermus; Jösse Bagares Pepparkakevisa. Men när hans bagarpojke fick ansvaret för baket, mindes han inte riktigt utan tog ett kilo! peppar istf en tesked. Fast den berättelsen kunde du säkert redan.

      Radera