måndag 28 maj 2012

När festen är slut..

Ibland varar kalas i dagarna tre, men oftast är de kortare. Förhoppningsvis har gästerna låtit sig väl smaka och den mesta maten ha gått åt. Men vad ska man göra med resterna? Härliga matlådor med potatissallad och rostbiff med fruktblandning till efterrätt är ju trevligt att lyxa till det med på jobbet.

Allt fler höjer nu rösten för att vi slänger alldeles för mycket mat, som är fullt ätbar. Eller också kommer vi oss inte för med att laga till något av resterna som blev över och så står det och blir oätbart i kylskåpet. Två bra böcker som kan hjälpa oss att ta vara på det som blir över är den nyinköpta Fester med rester som har underrubriken " gott och nytt av det som blev över". Redaktör till boken är Anna Braw, som på senare år kommit med en hel del små böcker om både matlagning, bakning, stickning och virkning. Den andra boken är Stephan Rössners bok Smart mat, där han utgår från vanliga enkla råvaror som finns i de flesta kylskåp och skafferier.

måndag 21 maj 2012

Dop och andra fester

Det stundar kungligt dop och för kungafamiljen är det mycket som ska förberedas. Nu fixar de inte allt själva utan de har många duktiga anställda som vet hur en dopfest ska arrangeras. Vem sitter var i kyrkan, måste man ha hatt, hur ska det dukas, vad ska serveras? Det är många saker att fundera på, och liknande funderingar har säkert många när den egna lilla prinsen eller prinsessan ska döpas. En sida som ger många bra tips är dopguiden.se.
På biblioteket har vi många böcker om livets alla fester; dop, konfirmation, bröllop, student m.m. Klicka här så får du en lista.

fredag 11 maj 2012

Fototävling

Läste du i Laxå-nytt om fototävlingen i sommar? Det är Sydnärkes miljöförvaltning och Askersunds fotoklubb som inbjuder och temat är natur och naturupplevelser; i din kommun. Vare sig du är en van fotograf eller bara fotar ibland, kan du ha nytta av vår nya fotobok Bonniers stora bok om digitalfoto.Här finns det mesta, från kapitlet Kom igång med fotograferingen till kapitel som Bemästra motivet, Bearbeta bilder och Utrustning och tillbehör. Sen är det bara att ge sig ut i sommar. Det finns mycket vackert att se runt om i vår kommun. Boken Sevärt i Tiveden har några år på nacken, men kan ändå inspirera till roliga och spännande utflyktsmål.
Här kan du läsa mer om fototävlingen.Vill du läsa mer om fotografering kan du klicka här för att se vad som finns på Laxå bibliotek.