onsdag 30 november 2011

I morgon börjar det...

...Julkalendern. TV har sin och vi här på biblioteket har vår egen som kommer att synas både på bloggen och i ett av våra fönster. Den som väntar på nåt gott...

(Bilden hämtad från www.fotoakuten.se)

fredag 25 november 2011

Utställning

Tiden bara rusar iväg. På söndag är det redan dax för Tivedsbygdens konstförenings Adventsutställning. Konstnärer och hantverkare har lämnat in sina alster och det har spikats tavelkrokar och ställts i ordning bord hela veckan. En del har varit med många gånger, några är lite färskare och fem stycken är med för första gången.

På söndag, 27 november, är utställningen öppen 13-17. Övriga öppettider hittar du här.

Även biblioteket har öppet 13-17 på söndag om du vill komma in och t.ex. låna böcker eller läsa tidningar. Eller kolla in vår fina tomteutställning.

måndag 7 november 2011

Lördagsöppet med scraping

På lördag 12 november har biblioteket öppet mellan 10 och 14. Kom in och läs någon av våra ca 70 tidskrifter, läs dagstidningar, låna böcker, drick en kopp kaffe eller varför inte låta dig fascineras och inspireras att ett gäng scrapbookare som sitter här och skapar kort, vackra collage med foton och annat. Bilderna är hämtade från bloggen 2 Sketches 4 You .

torsdag 3 november 2011

Nostalgi 3

Satte upp böcker i hyllan häromdagen, (det gör vi ju ofta) och då föll mina ögon på boken Folkhemmets farkoster - om cykelbilen Fantom och andra fräsiga hembyggen av Claes Johansson. En fullkomligt underbar bok om devisen "nöden är uppfinningarnas moder" eller kanske möjligen "bra karl reder sig själv". Under andra världskriget var privatbilism i stort sett obefintlig, det var i princip förbjudet att köra bil privat i Sverige, och många biltillverkare runt om i världen slutade, om än tillfälligt, tillverka nya bilar för civilt bruk. Det blev till att cykla i stället. Men det blir ju kallt på vintern och inte så ombonat så något måste göras. Många idéer snurrade säkert i folks huvuden och en del var djärva nog att sätta sina planer i verket; att bygga en cykelbil. Raketen, Rej, Pedobilen, Velobilen, Exon och Cyklon var några av alla namn som dessa farkoster hade. I de flesta fall köpte man en ritning på önskad cykelbil och med händighet och många timmars arbete hade man sedan ett ombonat? och oftast strömlinjeformat fordon som i vissa fall (Rej) kunde användas även som tält!

I boken finns många bilder på olika modeller, en del av "bilarna" finns kvar även idag; i någons garage./Ewa


(bilden har jag lånat från Hobbybloggen)