torsdag 3 november 2011

Nostalgi 3

Satte upp böcker i hyllan häromdagen, (det gör vi ju ofta) och då föll mina ögon på boken Folkhemmets farkoster - om cykelbilen Fantom och andra fräsiga hembyggen av Claes Johansson. En fullkomligt underbar bok om devisen "nöden är uppfinningarnas moder" eller kanske möjligen "bra karl reder sig själv". Under andra världskriget var privatbilism i stort sett obefintlig, det var i princip förbjudet att köra bil privat i Sverige, och många biltillverkare runt om i världen slutade, om än tillfälligt, tillverka nya bilar för civilt bruk. Det blev till att cykla i stället. Men det blir ju kallt på vintern och inte så ombonat så något måste göras. Många idéer snurrade säkert i folks huvuden och en del var djärva nog att sätta sina planer i verket; att bygga en cykelbil. Raketen, Rej, Pedobilen, Velobilen, Exon och Cyklon var några av alla namn som dessa farkoster hade. I de flesta fall köpte man en ritning på önskad cykelbil och med händighet och många timmars arbete hade man sedan ett ombonat? och oftast strömlinjeformat fordon som i vissa fall (Rej) kunde användas även som tält!

I boken finns många bilder på olika modeller, en del av "bilarna" finns kvar även idag; i någons garage./Ewa


(bilden har jag lånat från Hobbybloggen)

1 kommentar:

  1. Hej, jag började bygga en cykelbil 1953 som var klar 1955. Den påminner mycket om den gröna med sufflett och Messerschmitt-insteg som syns på bilden här ovan. Min var lackad maronröd, har inte ens en bild på den, vilket är trist.
    Tyvärr finns min inte kvar idag, regn o rusk tog plywooden mm. Har du ev. namn på just denna? Och var ritningarna kom ifrån. Tacksam för svar.

    gert.klapp@telia.com

    SvaraRadera