måndag 30 maj 2011

Trolldagen...

Här kommer lite fler bilder från vårt Trollkalas i fredags. Många fina bilder togs även på våra besökande trollungar, men eftersom vi inte har föräldrarnas medgivande så visar vi inga sådana bilder. NA var dock här en lång stund, så vi hoppas att ett reportage kommer i tidningen i veckan.

Trollmat med grodor, ormar och annat gott fanns att avsmaka


I trollskogen träffade vi trollet Tive och de tre rävungarna. (den tredje är lite blyg för kameran)


Trollmors elva småtroll.... ..och skattkammaren

fredag 27 maj 2011

Lyckad fest

Under veckan har vi haft fullt upp. Bibliotekstrollen bjöd in till Trollfest. Hela utställningshallen gjordes om till trollskog där det bodde både bävrar, rävar och ekorrar....för att inte tala om spindeln Sixten. Ett hundratal barn i åldrarna 3-6 år kom på besök. Efter ett besök i skogen med sång och dans, väntade en titt i skattgrottan och därefter saft och kakor. Hos trollmor kunde man sedan få laga ormsoppa eller tusenfotingsstuvning. Svansar fanns att prova och så var det fotografering av alla fina trollungar. Alla gick sedan glada och nöjda hemåt.

måndag 9 maj 2011

Ett friskare Sverige

Den här veckan ska vi alla inspireras att skaffa oss sundare vanor. Bra mat och mer rörelse står i fokus. På hemsidan för kampanjen "Ett friskare Sverige" finns massor av tips på hur våra liv kan bli lite sundare. Där kan du också göra ett rörelsetest eller varför inte ett frukt- och grönsakstest... fast i det testet vet jag hur det går för min del. Min kollega har alltid med sig extra grönsaker i lunchlådan så att det blir lite åt mig också. "Du äter alldeles för lite grönt" säger hon... Jamen...säger jag. Men jag vet ju att hon har rätt. Frukt och grönt är nyttigt för hela kroppen. Ett bra mellanmål. Jag får se. Skynda långsamt. En frukt i veckan är bättre än ingen frukt alls. Jag får väl börja där. Och en morot om dan...kanske. För dej som vill ha lite mer utmaning och tips för ett hälsosammare liv finns en hel del bra böcker att låna på biblioteket. Klicka här så får du en lista.

/Ewa

måndag 2 maj 2011

Röda och blå

På förskolorna i kommunen hänger det röda och blå sagopåsar av tyg. Varje påse innehåller 4 böcker. Innehållet i den röda påsarna passar för barn i åldern 1-3 år och i de blå finns böcker för de som är 3-5 år. Tanken är att det ska vara lätt för föräldrar att bara kunna låna med en påse hem samtidigt som de hämtar barnet på dagis och när de har läst klar hänger de tillbaka den och kanske lånar en ny. Många barnsfamiljer har mycket på agendan och har svårt att hinna med att gå till biblioteket. Detta är därför ett sätt att ändå kunna få lite nytt att läsa.

Små barn utvecklar sitt språk hela tiden och kan ha ett ordförråd på ca 5000 ord när de börjar skolan. Det är viktigt att man pratar mycket med sitt barn och att man läser för det. Eller låter barnet lyssna på inlästa sagor och berättelser. Böcker använder ofta andra ord än de vi använder dagligen i våra samtal och därför utökas barnets ordförråd mer om det får höra många sagor och berättelser. Ju fler ord ett barn kan när det börjar skolan desto lättare får det att hänga med.

På senare tid har vi också lagt till gröna påsar som innehåller böcker för föräldrarna.