fredag 24 december 2010

Lucka nr 24

Från oss alla till er alla
God Jul
och
Gott Nytt År
Nu tar vi ledigt i bloggandet och återkommer i januari.
Biblioteket har däremot öppet.
Lite färre öppettimmar men öppet i stort sett alla vanliga dagar.
Klicka här för att se när det är öppet.

torsdag 23 december 2010

Lucka nr 23

Idag kan man flagga på två stänger, åtminstone om
man är jämtlänning. Förr i tiden var detta en helgdag -Sjursmäss i Jämtland, Härjedalen, Tröndelag och Nordland till
minne av det lokala helgonet Sigurd, tidigare ärkebiskop i Nidaros stift. Nu för tiden är det flaggdag för den inofficiella jämtlandsflaggan.
I Sverige började man under andra hälften av 1800-talet att hissa flaggor på land men i början var det bara prästgårdar, skolor och officiella byggnader som hissade. Först i samband med första världkriget började det flaggas mera allmänt och 1916 firades för första gången Svenska flaggans dag.


onsdag 22 december 2010

Lucka nr 22

Nu är det hög tid att rimma på julpaketen. Tryter fantasin kan du få hjälp på dessa hemsidor på nätet: www.rimstugan.se/ , www.julrim.nu/ , www.julrim.com/ eller kanske Lasses julrimverkstad

tisdag 21 december 2010

Lucka nr 21

Ikväll klockan 23.38 inträffar vintersolståndet. Alltså årets kortaste dag möter årets längsta natt. Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen.


måndag 20 december 2010

Lucka nr 20


Blev du trädgårdssugen efter gårdagens boktips? Här kommer en rykande färsk bok som passar nu på en gång: Trädgårdsvinter av Sanna Töringe. Så här börjar boken: "Min trädgård lever året om. Jag går i den nästan varje dag, ibland får jag pulsa i djup snö. Alltid, även under de de mörkaste månaderna, finns det något att glädjas åt. Den lilla tidlösan, lönnens fallande blad, stelnad rimfrost på varje grässtrå, en blommande julros i snön, körsbärskornellens kvistar som jag kan plocka och hundra sidensvansar i rönnen".Boken är full av vackra bilder tagna av Eva Lie.

söndag 19 december 2010

Lucka nr 19


12 dagar kvar på 2010. Var tar tiden vägen? Borde man kanske redan nu planera för trädgården? Inspiration kan man få i boken 12 trädgårdar av Ulf Nordfjell. Om inte annat kan man bara njuta av bilderna.

lördag 18 december 2010

Lucka nr 18

Så här i väntans tider kan det vara bra med några böcker som går fort att läsa....jag menar man vill ju inte vara för uppslukad ifall det skulle hända något...typ att tomten kommer.
Fyra "korta" boktips kommer här: Anna Gavalda: En dag till skänks; en berättelse skriven med både värme och humor om fyra vuxna syskon som strålar samman under ett bröllop. Den här finns även på CD.

Alan Bennett: Drottningen vänder blad handlar om när den engelska drottningen av misstag kommer in i bokbussen som står parkerad utanför slottet. För artighets skull lånar hon en bok, som hon egentligen inte tänker läsa men det ena ger det andra och så väcks en passion för läsning som får oanade konsekvenser.

Lasse Eriksson kåserar i boken "Jag har kokat tvåhundratusen potatisar-men kan inte erinra mej en enda av dessa" om alla de vanliga dagarna och händelserna som vi så lätt glömmer men som vid närmare eftertanke kan vara riktigt upplivande.

Till sist boken Förnöjsamhet av Stefan Edman och Tore Hagman, som även den vill lära oss hur vi tar vara på de många enkla och oväntade händelserna i livet som kan fylla oss med lycka och välbefinnande.
/Ewa

fredag 17 december 2010

Lucka nr 17


Äntligen fredag! För många är fredagskvällen en myssund, då man kopplar av efter veckan, äter gott och är tillsammans. Till och med reklamen ropar ut "Nu är det fredagsmyyyyys...".
Äntligen Fredag! Så ropade kanske Robinson Crusoe när han till slut fick sällskap på den öde ön. "Fredag" uppskattade säkert, att inte bli fredagsmys för kanibalerna.
Romanen om Robinson Crusoe skrevs av Daniel Defoe redan 1719 men har blivit en klassiker, väl värd att läsas än i dag.

torsdag 16 december 2010

Lucka nr 16


När det nu är riktigt kallt ute kan man passa på att "baka" en ljuslykta. Fyll en sockerkaksform med vatten. Ställ ut i kylan över natten, ta in och spola formen med lite varmt vatten så isklumpen lossnar och du får en fin islykta att ställa på trappen.
(Bild Anne-Lie Wahlqvist)

onsdag 15 december 2010

Lucka nr 15


Nordostpassagen är sjövägen norr om Europa och Asien mellan Atlanten och Stilla havet. För 130 år sedan var Adolf Erik Nordenskiöld den första i världen att ta sig genom dessa då okända vatten. Sedan dess har ingen annan svensk gjort om bedriften förrän Ola Skinnamo gav sig iväg på sin expedition 2009. Följ Ola och hans besättning på deras dramatiska seglats genom världens mest svårtillgängliga vatten i boken "Skinnarmo och Nordostpassagen". Med boken följer också en DVD med en specialproducerad dokumentärfilm om hela seglatsen.
(Tavlan är målad av Jacob Hägg. Bilden är hämtad från www.vykort.gotdns.org/img/12598.jpg)

tisdag 14 december 2010

Lucka nr 14


Hög tid att skriva julkorten som ju ska vara postade senast den 16 december om man vill använda julfrimärken. Du kan köpa vackra julkort och kort med vintermotiv hos oss. 5 kr st kostar korten. Köper du 5 st får du dem för 20 kr.

måndag 13 december 2010

Lucka nr 13


Var du vaken i natt? Hörde du hur djuren talade? Enligt folktron är lucianatten en farlig natt eftersom många övernaturliga krafter är i rörelse. Förr ansågs Lucianatten vara årets längsta. Den här dagen skulle alla julförberedelser vara klara. Man firade med lite extra mat och dryck. Även djuren fick extra foder.

Nu för tiden tänker vi nog mest på barn som lussar på dagis och i skolor. Idag passar det kanske därför att läsa "Ärtan går luciatåg" av Ulrika Sundström eller "Kalle som lucia" av Anette Skåhlberg.

söndag 12 december 2010

Lucka nr 12


Våra vänner småfåglarna gläder oss i vintertid. Känner du igen dem? Talgoxe, blåmes, entita, domherre, grönfink och allt vad de heter. Vet du vilken som är vilken?

Sveriges ornitologiska förenings hemsida kan du läsa allt om vinterfåglar och hur man bäst matar dem. Vill man ge något extra gott så kan man ta både smör, margarin och kokosfett. Eller varför inte russin.
Dagens boktips är "En röd liten fågel i juletid" av Fannie Flagg.
(bilderna kommer från Sveriges ornitoligiska förening)

lördag 11 december 2010

Lucka nr 11

Lite tidfördriv så här i väntans tider. Snöflingor är vackra och sådana kan man ju klippa själv. Har man inte papper och sax till hands kan man göra egna snöflingor på nätet. Make a flake heter sidan och det bästa av allt är att man kan förhandsgranska och eventuellt ångra ett klipp om det inte blir bra.

fredag 10 december 2010

Lucka nr 10

Idag är det de fina klänningarnas dag. Nobelpriset delas ut och det som nog kommenteras mest i tv-soffan är inte vad pristagarna gjort utan vad alla damer på tillställningen har på sig.
I kontrast till detta står att det även idag är "Internationella dagen för mänskliga rättigheter". Den intiftades 1950 och syftar till att påminna om FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna som antogs just 10 december ett par år tidigare. Vad är fina klänningar när alla inte har mat för dagen, nånstans att bo eller inte får uttrycka sina åsikter fritt.

torsdag 9 december 2010

Lucka nr 9


På Anna-dagen ska lutfisken läggas i blöt enligt traditionen. Lufisken är torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas och kokas, allt enligt Wikipedia.

Bokförlaget Lutfisken ger ut "musikglädje för stora och små" enligt hemsidan och på biblioteket har vi många sång- och musikböcker från dem. En som passar bra nu är "Julens sånger till enkelt gitarrkomp". På två veckor hinner du lära dig flera jullåtar att förgylla stämningen med på julen. Om du övar flitigt förstås.

onsdag 8 december 2010

Lucka nr 8

Hade Sverige förblivit katolskt hade vi troligtvis varit lediga idag. Förr firades denna dag till minne av jungfru Marias obefläckade avelse. I katolska länder är denna dag fortfarande helgdag fastän "avelsedagen" flyttats till mars.
Virginia har namnsdag idag och det betyder den jungfruliga, så kanske en bok av Virginia Woolf skulle passa.

tisdag 7 december 2010

Lucka nr 7

Lussekatter är gott till fikat. "Det är jag som är lussekatt, säger Findus förnärmat. Inte de där fåniga bullarna som inte alls liknar katter" . Citatet är hämtat ur "Pettsons och Findus kokbok", och visst har han väl rätt. Inte ser det ut som katter precis. Dagens boktips får bli "Saffranshjärtan" av Jonas Bonnier.

måndag 6 december 2010

Lucka nr 6

Idag är det Finlands självständighetsdag, tillika nationaldag. Detta datum 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland.
Tre aktuella böcker med rötter i Finland är: Märta Tikkanens Emma och Uno där vi möte författarens morföräldrar och deras liv vid förra seklets början.
Josefin Sundströms bok Vinteräpplen har självbiografisk grund och skildrar tre kvinnors öden, om att bryta en ond cirkel och återfå makten över sitt eget liv.
Och härom veckan kom Miika Nousiainen med boken I långa loppet där vi möter en pappa vars högsta dröm är att hans dotter ska bli en världberömd långdistanslöpare. Med minst sagt egna träningsidéer driver han sin dotter tills hon en dag får nog. Men hur ska hon kunna säga det utan att krossa sin pappas hjärta. En bok skriven med både humor och värme.

söndag 5 december 2010

Lucka nr 5


Så mycket rim som det är på fruktträden i advent, så mycket blom blir det på dem på våren, sa man förr i Västergötland. Det och mycket annat om hur man trott och spått om vädret kan du läsa i "En liten väderbok", sammanställd av Bengt af Klintberg.

lördag 4 december 2010

Lucka nr 4

Idag är det 143 år sedan Elvira Madigan föddes, den danska cirkusartisten vars liv gjorts odödligt genom skillingtrycket "Sorgeliga saker hända...". Hon var Cirkus Madigans huvudattraktion när hon träffade löjtnant Sixen Sparre. De blev blixtförälskade vilket var ytterst olämpligt eftersom han var gift och hade två barn. Efter en tids breväxlande rymde de båda älskande och höll sig gömda en tid men eftersom inte omvärlden kunde godkänna deras förhållande såg de ingen annan utväg än att ta sina liv. Den 20 juli 1889 sade sig paret åka på utflykt, men där sköt först Sixten sin älskade och tog därefter sitt eget liv.
Boktipset idag blir då Pia Degermarks memoarer "Gud räknar kvinnors tårar". Pia Degermark spelade som 17-åring rollen som Elvira Madigan och belönades för sin roll med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.
(Bilden kommer från Wikipedia och länken till texten till visan kommer från Wikisource)

fredag 3 december 2010

Lucka nr 3

Idag har Lydia namnsdag. Lydia är ett latin latinskt kvinnonamn som betyder flicka från Lydien. Lydia har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet. Namnet var populärt kring förra sekelskiftet och ökade även i popularitet kring det senaste.
Varför inte läsa den spännande ungdomsboken Lydias hemlighet av Finn Zetterholm.

torsdag 2 december 2010

Lucka nr 2

Tivedsbygdens konstförenings adventutställning pågår. Här finns mycket fint att titta på, både tavlor och hantverk och kanske finns det något som passar till julklapp.
Öppettider för utställningen är torsdag 12-17, fredag 10-17 samt söndag 14-17.

onsdag 1 december 2010

Lucka nr 1

Idag börjar julkalendern. Familjen Rantanen drömmer om ett annat liv och har köpt ett hotell på landet. Men det finns en hake. Hotellet har inga gäster och ingen mat. Dessutom sägs det att det spökar i rum nr 13.
Berättelsen bygger på Måns Gahrtons och Johan Unenges böcker om hotell Gyllene (Kn)Orren.
Klicka här får du se vilka som finns att låna.