tisdag 29 juni 2010

Lyssna på en bok


När man bilar långt på semestern (och annars med, förresten) kan det vara avkopplande att lyssna på en bok som omväxling till radion eller musikcd:n.

Det finns många att välja på. En del är långa - räcker säkert ända till Skåne och tillbaka, andra är lite kortare - typ Västervik t.o.r. De finns både romaner, noveller och fackböcker. En del finns också i mp3-format.

Även till barnen - både yngre och äldre - finns en del att lyssna på för att fördriva tiden mellan de olika stoppen för glass, bad, mat, toalett, spring i benen och annat viktigt som faktiskt är lika nödvändigt för de vuxna om man ska vara säker i trafiken.

Klicka här om du vill se vad du som vuxen kan lyssna på.

Klicka här om du vill se för de yngre barnen och här om du vill se för de de äldre.

tisdag 22 juni 2010

Midsommar


Lite boktips så här inför sommarens fester, vare sig det gäller midsommar, födelsedagar, grillkvällar eller bröllop.

Sommarljus av Nina Dreyer Hensley - mat för trädgården stranden, bryggan, gårdsfest, picknick och grill - idéer för dukning, uteplats och dekorationer.
Grillat - ett härligt utbud av rätter som det står på baksidestexten.

Efterrätt ska man ju ha. Jordgubbar med grädde är det svenskaste av rätter men vill man ha lite inspiation till annat gott finns boken 100 goda efterrätter av Abigail Johnson Dodge.

All världens tårtor av Signe Rolf innehåller många goda tårtor och Smulpajer - till kaffe och dessert av Elisabeth Johansson har recept på 50 lättbakade pajer.

Duka fint med blommor vill man kanske också göra och då kan man hämta inspiration från boken Enkla blomsterarrangemang av Jane Newdick. I boken Servettbrytning av Anita Gunnars får man lära sig att vika en servett i de mest fantastiska former.

I efterdyningarna av det stora bröllopet i lördags talas det mycket om det fantastiska tal prins Daniel höll vid middagen. Kanske ska du hålla tal i sommar. Då passar boken Att hålla tal - och ändå njuta av middagen av Bäckström och Stokstad bra. Här får du massor av tips för att ditt framträdande ska bli en succé.

onsdag 16 juni 2010

Låddan

Så var den då äntligen på plats. Hela våren har den stått som ett hemligt paket i bibliotekets foajé. Men så förra veckan fick den äntligen komma ut. Jag talar om ÅTERLÄMNINGSLÅDAN.
Nu finns det möjlighet att återlämna böcker tjugofyra - sju, dvs alla tider på dygnet alla dagar i veckan. Stoppa bara in böckerna genom brevinkastet, så tar vi hand om och återlämnar dem när biblioteket är öppet. Nu behöver man inte passa våra öppettider längre utan var och en kan komma den tid som passar.....men vänta lite....betyder inte det att vi inte får se våra låntagare längre?? Vad tomt det ska bli....eller hur blir det? Nej men ni måste ju komma och låna böcker när vi har öppet. Det har vi ingen låda för.

Puh! Då ses vi ändå i sommar.
/Ewa

fredag 4 juni 2010

Sommar, sommar, sommar.....

"Jag sjöng vid bondens knut- nu är sommaren här...." skaldade Evert Taube och nu är det verkligen vackert, varmt och somrigt. Passa på att njuta av dagen som är och fundera inte så mycket på hur länge det vackra vädret håller i sig.
Sommaren märks även hos oss på biblioteket. Vi har börjat med sommarlån, så om du lånar nu får du ha böckerna en bra bit in i augusti om du vill och från och med nästa vecka har vi sommaröppet-tider.
Måndag, tisdag, torsdag 13-17 och onsdag, fredag 10-14. Vi hoppas att vi snart ska få ut vår nya återlämningslåda, så att det ska bli möjligt att återlämna böcker även när biblioteket är stängt.