tisdag 23 februari 2010

Snart är det vår?

Tittar just nu ut genom fönstret på den vackra vita snön som gnistrar i solskenet. Denna vinter kommer att låta tala om sig länge, liksom t.ex. vintrarna 1966-67, 1985-87, 1871 och de kalla vintarna på 40-talet för att bara nämna några. Men nästa vecka är det vår, rent metereologiskt i alla fall, och ska man tro kvällstidningarna så ska det ju bli varmare.

Jag kollade i vår klippsamling om det stod nånting om den snörika vintern 1966-67, men den verkade inte ha vållat så stora rubriker som den senaste snön. I alla fall inte i Laxå. Dock kan man läsa att skogsarbetarna har svårt att klara sitt arbete då snön är meterdjup i skogarna.

1970 låg snön kvar långt in i april och Laxå orienteringsklubb fick träna på Laxås gator istället för i skogen.

Kom gärna in och bläddra i våra klippböcker. Här kan man hitta mycket roligt. Vi har klipp från sent 1920-tal till 2003.

/Ewatorsdag 18 februari 2010

Hur många medaljer tar Sverige i OS?

Man kan undra över många saker. Hur man lagar en bouillabaisse, en Audi A4 1998 års modell eller vilken av öarna i Indonesien som är den bästa att besöka. Hur man bäst skriver ett köpekontrakt eller om det finns något stipendium att söka för att studera musik i Toscana.
Kanske har du något du undrar över. Vi på biblioteket lånar ju inte bara ut böcker utan vi försöker också att hitta svar på dina frågor. Normalt räcker det med att bara komma in och fråga direkt vid disken, men ibland kanske du känner att du skulle vilja ha reda på lite mer. Varför inte "Boka en bibliotekarie". Då kan du i lugn och ro få hjälp med att t.ex. söka i olika databaser, lära dig mer om hur man hittar information på internet eller kanske en kurs i hur man skickar SMS från din mobiltelefon. Frågorna kan gälla alltifrån uppgifter du behöver för studier till privata intressen och undringar. Denna service behöver dock bokas i förväg, så att vi hinner förbereda din fråga lite. Klicka på länken ovan så kan du läsa mer.

Hur många medaljer Sverige tar är dock en fråga vi tyvärr inte har svaret på. Men en gissning kan vi våga oss på.

torsdag 11 februari 2010

Trendigt söndagsöppet

Brukar du handarbeta? Då är du helt rätt. Det är nämligen trendigt att virka, brodera, sticka eller vad man nu sysslar med för textilt hantverk. För oss som inte är så bra på detta kan vi ändå känna oss inne genom att plocka fram t.ex "gamla" dukar ur linneskåpet för att lägga på soffbord och bokhyllor.

På söndag den 14/2 har vi öppet här på biblioteket och vi tänkte uppmärksamma just handarbete den dagen. Så tillhör du de som gärna handarbetar; ta med dig ditt handarbete och kom och sitt hos oss på biblioteket en stund, tillsammans med likasinnade. Det är öppet mellan 10 och 14 och under dagen kommer bl.a Anna Braw berätta om boken "Kärlek, nål och tråd" som handlar om syföreningar. Det gör hon kl. 11.30.

För övrigt är det fullt tillåtet att bara titta in för en kopp kaffe, läsa tidningar eller för att låna böcker.

måndag 1 februari 2010

13 dagar kvar

Nu är det hög tid att förbereda sig för vinter-OS. En del är så engagerade att de tar semester för att kunna se allt. Andra tycker att det redan är alldeles för mycket sport på TV som det är och tänker absolut inte titta. Vädret lägger i alla fall manken till för att vi ska komma i stämning.

För att vi ska få lite mer utbyte av att titta på sändningarna från Vancouver, kan det vara bra att läsa på lite. T.ex Fatta vintersport av Elisabeth Nore. Få vissa saker förklarat för sig, så man förstår att frysa inte enbart är något man gör ute så här års utan faktiskt också är en term i Curling. Det kan löna sig, för vi tänkte nämligen ha en tävling här på bloggen/biblan.
Till vilka sporter (vintersporter) hör följande termer: Salchow, Short track, Tripping, Kreisel, Skotte, Målkast, Skiathlon, Telemarksnedslag och Vertikal kombination. Mejla ditt svar till biblioteket@laxa.se eller lämna in det direkt på biblioteket senast 17/2. Två bokpriser lottas ut bland de som har alla rätt.