måndag 27 september 2010

Framtiden i backspegeln

Läste i klippsamlingen från 1968 en åsiktsspalt där man frågat Laxåbor om hur man trodde att det skulle se ut i världen år 2000. Det är ganska intressant att se att några saker stämmer ganska väl medan andra känns ganska långt borta. Flera trodde att arbetstiden skulle vara avsevärt kortare. Någon tänker sig att det kommer att finnas så mycket datamaskiner är 2000 så vi kommer att kunna minska arbetstiden med hälften. Ja, datorn har verkligen tagit för sig, men nån halverad arbetstid är det väl knappast fråga om. Ibland känns det snarare som om datorn har gett oss mer jobb.

Kommunikationerna kommer att bli snabbare siade några. Det kommer också att finnas självgående bilar och någon trodde att vi nog bara skulle använda helikoptrar. Jomen det stämmer väl i alla fall när det gäller tågen.

Men så kommer vi till de stora visionerna. År 2000 kommer det mesta av det vi använder vara av papper, t.ex. kläderna. Engångskläder, säger någon. Tvättning och strykning förekommer inte.

Dit har vi ännu inte kommit och det skulle ju verkligen vara dödsstöten för det "papperslösa samhället", men den som lever får se. Eller som en av de tillfrågade svarade: Själv tänker jag inte så mycket på framtiden utan jag tar morgondagen som den kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar