torsdag 24 december 2009

We wish you...

Julen är en tid för avkoppling. En tid att bara vara. När vi får uttrycka hur vi önskar att julen ska vara är det, förutom att umgås med nära och kära, just tid för avkoppling vi längtar efter. Att få varva ner och känna att stressen sakta rinner av en. Tid att läsa en god bok, och låta sig svepas in i en annan värld. Böcker i julklapp är bland det bästa man kan få, just därför att de är så avkopplande. Är de tillräckligt bra glömmer man både tid och rum. Räcker inte böckerna du fått, har vi öppet biblioteket även i mellandagarna. Klicka här så ser du våra julöppettider.
Bloggen tar nu jullov och återkommer efter helgerna.


God jul och Gott nytt år.

torsdag 17 december 2009

Poesitävling

Det finns de som helt enkelt inte kan låta bli att skriva.
Det finns de som vill skriva men inte kommer sig för.
Det finns de som har dikter kliande i fingrarna.
Det finns de som har skallen fylld av skrivarstoff.
Det finns de som ryser av lycka inför rätt ord
Det finns de som har svårt att sätta ord på tankarna och känslorna.

Oavsett vilket, tag tillfället i akt och delta i Laxås fria Poesitävling 2010.

Skriv som du vill inom genren poesi, om vad du vill och tävla anonymt. Det finns ingen åldersgräns.

Nyfiken? Klicka här för att få veta mer. Sista tävlingsdag är 19/2 2010.

torsdag 10 december 2009

Vad ska vi ha till middag?

I kväll vet vi vad alla prominenta gäster får sig till livs under den stora Nobelbanketten i Blå hallen. Första gången det hela begav sig var 1901 och då både bodde och åt gästerna på det alldeles nyrenoverade Grand hotel i Stockholm som då ansågs som ett av Europas modernaste hotell. 150 stycken herrar inbjöds till festligheterna. Damerna, som var med vi detta tillfälle och då endast under prisutdelningscermonin, var hembiträden. Jodå, det är sant. För att fylla ut platserna på läktaren i Musikaliska akademins stora sal bjöds de prominenta herrarnas hembiträden in som statister. Det var nog inte särskilt stort fokus på vad dessa damer hade på sig, som det är idag.

Ikväll kommer det att gå åt 37 000 blommor, 470 meter linneduk, 10 000 bestick till 1 300 gäster. Det kommer att vara ca 190 servitörer och 46 kockar. Allt är planerat in i minsta detalj.

Skulle du vara sugen på att ordna en egen nobelmiddag hemma rekommenderar vi boken Nobelfesten. Här finns ett urval av Nobelmenyerna. Recepten är moderna och beräknade för 6 personer. Det är bara att börja duka!

torsdag 3 december 2009

Snabb läsning

Det är så mycket man ska hinna med så här före jul. Adventssakerna ska fram, lutfisken ska läggas i blöt, lussekatter, pepparkakor och alla andra julkakor ska bakas. Fönster ska tvättas och nya gardiner sättas upp. Julgranen ska huggas/köpas, julkorten ska skrivas och helst postas före 16 december. Julklappar ska köpas, eget julgodis ett måste och så ska alla juldukarna strykas.
Julpyntet ska fram och julgranen kläs. Julmaten ska lagas och de sista rimmen på paket ska skrivas.

För att orka med allt detta måste man unna sig en god bok mellan varven. Här kommer förslag på tre bra böcker som passar bra att läsa en sån här månad. Dels för att man blir glad och varm inombords när man läser, dels är de korta, så man hinner med att läsa dem.

Fannie Flaggs bok En röd fågel vid juletid handlar om den medelålders Oswald som när han får veta att han bara har några månader kvar att leva flyttar söderut och hamnar i den lilla staden Lost River. Till sin förvåning får han ett varmt mottagande, inte minst av alla de änkor och ogifta som börjar uppvakta honom. Visserligen är han ingen Romeo, men ändå. Och när julen kommer händer något häpnadväckande...Richard Paul Evans har skrivit boken Den största gåvan och den handlar om familjen Richard, Keri och Jenna som flyttar in hos den gamla damen Mary. En natt strax före jul drömmer Richard om en ängel och han vaknar plötsligt till ljudet av musik. Någonstans spelas en spröd melodi och musiken leder honom upp på vinden till ett gammalt vackert skrin-med en hemlighet som får honom att inse vad som är viktigast i livet...Till sist har vi Julfritt av John Grisham. Nora och Luther ska för första gången på många år fira jul utan sin sin dotter. En tanke smyger sig på. Ska de kanske skippa all jäkt och stress och åka bort över julen? Trots allt spenderade de en smärre förmögenhet förra julen på julklappar som ingen använder, julmat som ingen åt och alla julkort som skickades. Själva fick de bara ett dussin. För att inte tala om alla lysande dekorationer som måste sättas upp på huset, så att inte grannarna! ska behöva skämmas. Men att hoppa över julen är inget man gör "ostraffat"....