torsdag 10 december 2009

Vad ska vi ha till middag?

I kväll vet vi vad alla prominenta gäster får sig till livs under den stora Nobelbanketten i Blå hallen. Första gången det hela begav sig var 1901 och då både bodde och åt gästerna på det alldeles nyrenoverade Grand hotel i Stockholm som då ansågs som ett av Europas modernaste hotell. 150 stycken herrar inbjöds till festligheterna. Damerna, som var med vi detta tillfälle och då endast under prisutdelningscermonin, var hembiträden. Jodå, det är sant. För att fylla ut platserna på läktaren i Musikaliska akademins stora sal bjöds de prominenta herrarnas hembiträden in som statister. Det var nog inte särskilt stort fokus på vad dessa damer hade på sig, som det är idag.

Ikväll kommer det att gå åt 37 000 blommor, 470 meter linneduk, 10 000 bestick till 1 300 gäster. Det kommer att vara ca 190 servitörer och 46 kockar. Allt är planerat in i minsta detalj.

Skulle du vara sugen på att ordna en egen nobelmiddag hemma rekommenderar vi boken Nobelfesten. Här finns ett urval av Nobelmenyerna. Recepten är moderna och beräknade för 6 personer. Det är bara att börja duka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar