onsdag 26 augusti 2009

ZZZZZZiinnnnnnggg

Häromdagen hade vi besök av en grupp föräldrar med bäbisar i 8-månadersåldern. Vi brukar berätta lite om barns språkutveckling och tala om hur bra det är att prata mycket med sitt barn och att läsa för dem. Barn i förskoleåldern lär sig mellan 5 och 10 nya ord om dagen! Tänk om vi vuxna också kunde lära oss det.

På dessa träffar för föräldrar och bäbisar visar vi också på bra och roliga böcker att läsa med sitt barn. Det skrivs en hel del böcker för de riktigt små. Böckerna om Max, Totte och Emma finns fortfarande men dagens 1-åringar får också möta bl.a. Folke och Lilla Tulla.

Det blir extra roligt om boken tilltalar den vuxne. En bok som jag föll för direkt när den kom förra året är "Hur låter.." av Ann Adelsson.

När man pratar med små barn pratar man ofta om hur saker och ting låter och här får man verkligen veta hur man bäst ska härma en fiskebåt, motorcykel, ambulans, racerbil eller varför inte en helikopter. Gör så här: Knyt nävarna och klappa snabbt och rytmiskt på din egen bröstkorg, samtidigt som du säger nåt i stil med: "Här är läget på vägarna just nu. Trafiken flyter fint på E20 förbi Laxå och det är heller inga störningar rapporterade på väg 205. Klart slut".

Denna bok måste helt klart upplevas. Låna och läs den för ditt barn eller barnbarn eller någon annan du kan få tag på. Det går nästan lika bra med en vuxen. Jag lovar att det blir en härlig stund.

Rubriken? Jo, så låter racerbilar.

/Ewa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar