fredag 30 mars 2012

Facebook, Twitter, Google+Hänger du med i det som händer på nätet? Håller du kontakten med dina vänner via Facebook eller kanske Google+? Bloggar du om din hobby? Twittrar du? Planerar du nästa släktkalas via en Wiki? Följer du inlägg om ett intressant ämne via RSS eller Twitter? Har du kanske dina senaste semesterbilder på Flikr? För många är mycket av det ovanstående "rena grekiskan" medan andra tycker att det är fullt naturligt och använder det ofta.

På sidan Delning.nu finns en intruktiv kurs om olika sociala medier. Man kan göra hela kursen eller välja ut de delar man är intresserad av. Man gör det när man själv har tid och det kostar ingenting. Vill du få ett tjusigt diplom efter avslutad kurs måste du registrera dig, annars går det bra att göra de olika momenten "anonymt".

torsdag 15 mars 2012

Lördagsöppet med släktforskning den 17 mars

Min mormors mor Anna Carolina Ahlström emigrerade mot strömmen, kan man säga. 1881 flyttade hon först från sin hemby Västermo i Sörmland till Ljusterö i Stockholms norra skärgård för att ett år senare emigrera till Finland. Hon gifte sig där och fick fyra barn, varav dottern, min mormor Agnes, så småningom flyttade till sin morbror i Sverige för att arbeta. Där träffade hon Axel och gifte sig och blev kvar i Sverige. Vad vet du om dina förfäder? Var de bönder, torpare, smeder eller kanske präster? Kanske har du anfäder soldater och var med i kriget mot Napoleon i början på 1800-talet.
På lördag är det Släktforskningens dag över hela landet och på Laxå bibliotek mellan 10 och 14 finns Finnerödja-Laxå släktforskarklubb på plats för att hjälpa till och kanske hitta dina förfäder. Ta med namn och födelsedata så kommer de att försöka hitta personen. En spännade resa bakåt i tiden kan börja.
Biblioteket är även öppet för den som "bara" vill låna böcker eller läsa tidningar.
/Ewa

torsdag 8 mars 2012

Prinsessan på ärtenUndrar om det var planerat....för vilken annan veckodag än torsdag ska en liten prinsessa födas på? Än så länge blir det väl ingen ärtsoppa för prinsessan Estelle, men för oss andra kan det vara gott med soppa. Koka soppa på en spik funkar alltid men om fantasin tryter kan du ta hjälp av t.ex Saliga soppor eller Elsa Petersen-Schepelerns bok Soppmix.

måndag 5 mars 2012

PoesitävlingBor det en Ranelid i dig? Kärleken, detta under, detta mirakel… och är mäktigare än allting annat på denna jord.Kärleken… Ett enda vapen, mäktigare än allting annat.
KÄRLEKEN, VILKEN KRAFT.....
eller kanske en Dan Andersson? Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången, det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt...

Nu drar vi igång vårens poesitävling. Skriv som du vill och känner. Du har fram till 15 maj på dig att skriva ditt eget bidrag. Klicka här för mer information.