måndag 28 mars 2011

Framtidens bok

Hur ser framtiden ut för boken? Kommer den tryckta pappersboken att bli ett minne blott och kommer CD-boken bli omodern? När det gäller CD-böcker är nog svaret: "Troligtvis" åtminstone när det gäller det format som finns nu. Tekniken går framåt oerhört fort och nästa generations CD-skivor finns egentligen redan, men det dröjer innan det blir var mans ägodel om det ens hinner bli det, innan nån ny och ännu bättre variant dyker upp. När det gäller pappersböcker tror jag att de blir ganska seglivade, men man ska aldrig säga aldrig. Däremot kommer säkert olika typer av läsplattor finnas sida vid sida med boken.
I morgon, tisdag 29 mars, stänger vi biblioteket för att åka på utbildning. Vi ska bl.a. kartlägga vilken kunskap vi som personal behöver för att kunna möta teknikutvecklingen när det gäller t.ex mp3-spelare, surfplattor, iPodar, läsprogram, nedladdning, streamning eller läsplattor.

Besök gärna konstutställningen i bibliotekets hörsal i stället, som är öppen 12-19.

torsdag 24 mars 2011

Vårsalongen


Nu är våren här. Bofinken har kommit, svanarna har konsert vid Tysslingen och knipan simmar i kanalen. Dessutom öppnar Tivedsbygdens konstförening sin utställning på söndag 14-17 och har öppet under hela nästa vecka.
Klicka här om du vill veta vilka tider som gäller.
måndag 14 mars 2011

Din släktsaga

På lördag 19 mars har vi öppet på biblioteket, kl 10-14. Då kan du i lugn och ro komma hit och läsa tidningar, låna böcker och titta på vår utställning "Till minnet av en emigrant".

Eller också tar du chansen att börja utforska din egen släktsaga. Vem tror du att du är? Var dina förfäder bönder eller kanske valsverksarbetare? Emigrerade nån i släkten till Amerika och hur hade dom det där? Går det att ta reda på något angående om ryktet i släkten att farfarsfarmorsmor skulle ha varit oäkta dotter till den rike godsägaren på Greveholm?

Finnerödja-Laxå släktforskarklubb finns här under hela dagen för att försöka svara på just dina frågor. Klockan 11 kan man också lyssna på ett kort föredrag om hur man gör för att komma igång med släktforskning och klockan 12 visas AD online och andra släktforskarprogram.

torsdag 3 mars 2011

Poesitävling

Det finns de som helt enkelt inte kan låta bli att skriva.
Det finns de som vill skriva men inte kommer sig för. Det finns de som har dikter kliande i fingrarna.
Det finns de som har skallen fylld av skrivarstoff.
Det finns de som ryser av lycka inför rätt ord
Det finns de som har svårt att sätta ord på tankarna och känslorna.

Oavsett vem du är kan du delta i bibliotekets Poesitävling. Skriv om det som berör...
Klicka här för att läsa hur du gör för att vara med. Sista dagen för inlämnade av texter är den 30 april.