tisdag 27 oktober 2009

Brummelibrum...


Idag är det internationella Nalledagen och runt om i landet firas nallebjörnen på olika sätt. Eller teddybjörn som man ibland säger. Namnet teddybjörn lär ha uppstått när den amerikanske presidenten Theodor Roosevelt för drygt 100 år sedan deltog i en björnjakt och vägrade skjuta en liten björnunge. Som en följd av det stora massmediala intresset som händelsen medförde, kom alla leksaksnallar att uppkallas efter presidenten, Teddy.
Här på Laxå bibliotek kommer vi att ha nalleutställning hela denna vecka och även nästa.
Ta med din nalle och kom in och hälsa på våra nallar.PS Du är välkommen utan nalle också :)

onsdag 21 oktober 2009

För den händige?

Har ni sett dem? De små virkade varelserna som kallas Amigurumi? Kanske har ni redan virkat nån av de små söta figurerna. Jag hade ingen aning om att de fanns förrän det dök upp en bok som just hette "Virka Amigurumi" av Mia Bengtsson. Med hjälp av denna lilla bok kan man virka små sköldpaddor, kaniner, rymdgubbar eller varför inte en morot.


Det har kommit flera roliga virk/stickböcker de senaste åren. T.ex. "Pulsvärmare" av Birgitta Adolfsson och "Roliga stickboken" av Rachel Mattews där man kan lära sig sticka prinsesstårtor, skosnören såväl som chokladbollar med pärlsocker och fodral till äpplen.


Härom veckan kom så ytterligare en bok med "Läskigt söta figurer" av Christen Haden.
Passar bra så här till halloween, för här finns döingar, zoombis blandat med ninjor och robotar.
Tänk om de här böckerna hade funnits när en annan gick i skolan. Då hade jag kanske fått mer än etta i slöjd. Men undra om jag kan våga mej på moroten....
/Ewa

fredag 16 oktober 2009

Nöjd, eller?

Vad tycker du om ditt bibliotek? Vi hoppas naturligtvis att du är nöjd med dina besök hos oss oavsett om du lånar böcker, CD-böcker eller tidskrifter eller om du besöker oss för att läsa tidningar och tidskrifter, träffa andra eller låna en dator.

Just nu är vi extra nyfikna på vad du tycker om oss. Har vi tillräckligt med böcker och tidningar? Saknar du något? Är vi i personalen trevliga mot dig? Får du den hjälp du vill ha för att hitta det du söker? Hur är det med öppettiderna, passar de dig eller skulle du vilja ha andra tider? Vad är bra och vad behöver ändras?

Under oktober månad har vi ett enkelt frågeformulär som vi gärna vill att du fyller i. Du får vara helt anonym om du vill. Har du besökt oss de senaste veckorna har du säkert sett enkäten på lånedisken och kanske också fyllt i den, men har du inte gjort det finns den även att skriva ut här. Lämna in eller skicka den sedan med post, till oss på biblioteket senast den sista oktober.

torsdag 8 oktober 2009

Nobelpriset i litteratur tilldelas...

....den tyskspråkiga författaren Herta Müller. Motiveringen är att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap". Hon föddes utanför den rumänska staden Timisoara 1953. "Med sina självbiografiskt färgade romaner skildrar Herta Müller livet i den tyska minoriteten i det kommunistiska Rumänien, och anpassningen till de extrema förutsättningarna där. Hon har kallats för en krönikör över vardagslivet i diktaturen, och verken präglas av uppror till försvar av tankefrihet och yttrandefrihet".
Dessa böcker har vi förnärvarande på Laxå bibliotek.

måndag 5 oktober 2009I morgon kl 13.00 tillkännages årets nobelpristagare i litteratur. Det spekuleras alltid mycket i vem som ska få priset. Högst på listan i år (enligt Ladbrokes) ligger den israeliska författaren Amos Oz. Han har under flera år förekommit i spekulationerna men ännu inte fått priset. Tvåa på listan är Joyce Carol Oates, och andra författare som ligger högt upp är Philip Roth, Thomas Pynchon och Adonis. De senaste dagarna har den tysk-rumänska författaren Herta Müller seglat upp som en stark kandidat medan den algeriske författaren och filmaren Assia Djebar har fallit från andra till sjunde plats i listan. Allt enligt Ladbrokes just i skrivande stund.

fredag 2 oktober 2009

Dyslexivecka6-12 oktober är det Europeiska dyslexiveckan. Dyslexiförbundet FMLS och andra föreningar har under denna vecka många arrangemang runt om i landet. Här på Laxå bibliotek kommer föreningen FaRrS - Familjens Rätt till det skrivna Språket - att ha en förläsning i morgon, tisdag, kl 19.00 i hörsalen och på torsdag kommer föreningen att finnas på biblioteket mellan klockan 12 och 16 för att berätta om läs- och skrivsvårigheter och visa olika hjälpmedel.

På biblioteket finns flera böcker om dyslexi. Klicka här om du vill se vilka.