måndag 25 november 2013

Pepparkakshus

När som pepparkakebagarn bakar pepparkakor tar han ner från skåpet största grytan och ett kilo margarin. Det ska smältas inte brynas och när bubblor börjar synas ska man blanda margarinet med ett kilo ljust farin.
Uti grytan margarinet rörs tillsammans med farinet, 8 äggulor och sedan drygt ett kilo vetemjöl. Sist en tesked peppar strör man ner i grytan och sen rör man. Sedan hälles hela degen på ett bakbord utan söl.
Man kan ju satsa på ett något mindre projekt också

Egen deg eller köpedeg? Det är kanske en smaksak! vilket man föredrar, men det brukar bli fina gubbar, gummor, grisar och andra figurer av båda degarna. Många gör pepparkakshus eller andra mer arkitektoniska skapelser, och i år kan man vinna pris om man gör ett pepparkaksbibliotek. Nu är det inte vilket bibliotek som helst som ska avbildas utan det är Stockholms stadsbibliotek som avses. Middag för två och guidad tur på biblioteket föräras den som vinner.
Man kan läsa mer om pepparkakor och dess historia i boken Änglar och andra pepparkakor av Birgitta och Cia Conradson. Andra böcker med pepparkakstema finner du här

måndag 18 november 2013

Favorit i repris

På lördag 23/11 bjuder vi in till förmiddagsfika med Melodikryss igen. Vi som träffades i våras för att lösa krysset hade en mycket trevlig förmiddag och det finns alla förutsättningar för att det ska bli minst lika trevligt igen. "Insläpp" är det 9.30-9.45 och sedan sätter vi oss runt borden för att invänta att krysset ska börja. Krysslappar finns att få om du inte vill ta med egen. På slutet lottar vi ut korsordslexikon bland de som är med. Anmäl dig senast onsdag den 20/11 till oss. Telefonnummer och mejladress har du här till höger.                          Välkommen!