måndag 27 maj 2013

Favorit i repris

Den populära serien från 1997 om Skärgårdsdoktorn Johan Steen går på SVT igen. Vi har böckerna av Lars Bill Lundholm om du inte kan vänta på nästa avsnitt utan vill stilla din nyfikenhet redan nu.  

torsdag 23 maj 2013

Strejken i Sundsvall

Kanske har du läst om sågverksungen Bricken i romansviten av Vibeke Olsson. I första delen, Sågverksungen, ser den då elvaåriga Bricken den stora strejken komma till sågverket Svartvik, där hon trots sin ringa ålder redan är en van arbetare.
Den 26 maj 1879 började strejken som kom att lamslå hela sågverksindustrin i Sundsvall som vid den tiden hade 23 ångverkssågar igång. Ungefär 5000 arbetare deltog i strejken som varade i 8 dagar om som slutade i ett intet för arbetarna. Många blev avskedade. Dock förbättrades arbetstiderna och lönen något vid ett par av sågverken.
Förutom Vibeke Olsson har även Lars Molin skildrat strejken i boken Träkusten och i SVTs Öppet arkiv kan man se Bengt Bratts serie Träpatronerna från 1984. (Klicka på respektive titel för att komma till SVTs arkiv eller till bibliotekskatalogen)

måndag 13 maj 2013

Kulturdag 14/5

I morgon tisdag kommer skolorna i Laxå att visa upp det som har skapats inom projektet "Skapande skola". 
Laxå bibliotek kan man titta på konstutställning mellan kl 12 och 19. 
Centrumscenen kommer det att vara sång, musik och teater 11.30-13.30. 
Runt Saltängsskolan har eleverna gjort  installationer till en konstslinga som man kan gå året om, med start i morgon.
torsdag kan man i Finnerödja se vad eleverna där har skapat.

onsdag 8 maj 2013

Sagostund hos trollen

I söndags var bibliotekstrollen vid Sockenstugan och läste sagor för den som ville lyssna. Solen sken och trollen tyckte att det var skönt att äntligen få springa i gräset. Flera sagor lästes t.ex. Sagan om den underbara familjen Kanin och Borasjöns hemlighet (Djupsjön ska det egentligen vara), Tivetrollet får en idé och Rödluvan och vargen. Sen berättades det om jätten Ramunder som var så stor att han kunde stå med ena benet vid Sockenstugan och det andra på andra sidan sjön. En del säger att han hade det andra benet i Söderköping, men så stor kan ju ingen vara, säger trollen.
Nu kanske någon undrar hur trollen kunde vistas i solen; att de inte sprack, men si det visste trollen råd för. De hade satt på sig kedjor av guld och silver, och det vet väl varenda mänska att allt som glimmar skyddar troll mot solsken.


Se så fina svansar vi har