torsdag 28 mars 2013

Skärtorsdagen är inte rosa

I dag är dagen då man inom kyrkan uppmärksammar den sista måltiden som Jesus åt med sina lärjungar. Innan de satte sig till bords, eller låg till bords som man gjorde på den tiden, tvättade Jesus lärjungarnas fötter, så som seden var och är fortfarande bland judar.
Skär i Skärtorsdag har ingenting med färgen rosa att göra, utan kommer från skaerett gammalt fornsvenskt ord för ren eller rening, vacker, blank eller klar. En anledning till detta är man i fornkyrkan hade denna dag som botgöringsdag, då man blev renad från sina synder. Det lever kvar i den katolska kyrkan.
Fast det är klart, om man skrubbar sin kropp ordentligt i duschen när man gör sig påskfin, så blir den kanske lite svagt rosa; skaer.

Glad Påsk!

onsdag 27 mars 2013

Påsksånger

Nu är det hög tid att förbereda sig för påskaftonens sånglekar. Va? Brukar du inte ha sånglekar på påsk? Då är det kanske dags att införa en ny tradition i år.
Här är några förslag:

Tuppen och hönan
Melodi: Räven raskar över isen
Tuppen raskar över vägen tuppen raskar över vägen 
Så får vi lov, så får vi lov, att sjunga tupparnas visa 
Så här gör tupparna var de står och var de sitter och var det går.
 så får vi lov, så får vi lov att sjunga tupparnas visa.
Stå på ett ben och gal som en tupp. 


Hönan pickar små, små maskar Hönan pickar små, små maskar 
Så får vi lov, så får vi lov Att sjunga hönornas visa 
Så här gör hönorna var de står….
 Nicka med huvudet som ni plockar mask.

eller kanske den här

Tre små hönorMel: Tre små gummor
Tre små hönor skulle gå en gång 
till hönshusen bakom berget.
Vi ska ha roligt, sa hönorna de små,
vi ska ha roligt, det kan ni väl förstå.
Kackla lite grann,
och dricka ur en spann,
Och fröjdas hela dagen bakom bergen.

Fler förslag kan du hitta på Sångkistan. Klicka här!

tisdag 26 mars 2013

Påskgodis

Vi svenskar äter mest godis i hela världen. 17 kilo per person och år. (2010). Och nu till påsk stoppar vi i oss ca 1 kg per person. Godis är gott men inte bra för tänderna, och därför råder experterna oss att  vi ska äta allt godis på en gång, ställa till med godisfest, istället för att småäta hela helgen. En bra tanke, för då påverkas inte våra tänder så mycket, men är det så kul egentligen? Är det inte godare att just småäta lite då och då?

Lördagsgodis är ju annars något som vi brukar försöka lära våra barn. Men vet du varför just lördag? Jo, för det är den dagen som godistrollet vilar. Alla andra dagar är godistrollet på jakt efter de som äter godis. Det kan man läsa om i "Sagan om den underbara Familjen Kanin och Godistrollet"  av Jonna Björnstjerna.

tisdag 19 mars 2013

Bokrea

Gallra är något man ständigt måste göra på biblioteket för att få plats med det nya. Vi måste ta bort s.k. "hyllvärmare" och böcker som blivit inaktuella.
De gallrade böckerna finns nu till försäljning. Du hittar dem på borden i foajen. 10 kr för vuxenböcker och 5 kr för barnböcker. Vi fyller på efterhand. Välkommen att fynda.

fredag 1 mars 2013

Boksändning


Några gånger per år får vi sändningar med böcker från Kulturrådet. Det är de böckerna som brukar stå till vänster om disken i biblioteket. Är du nyfiken på vad som finns i nästa sändning? Skulle du vilja vara med och öppna lådorna och kunna bläddra och titta i böckerna före andra? Då är du välkommen till Laxå bibliotek den 14 mars kl 17.00. Du får botanisera bland alla titlar och möjlighet att få låna böcker före alla andra. (Första-tjing, hette det när jag var ung). Vi bjuder på lite fika också. Vi ses!
/Ewa