fredag 30 november 2012

Julskyltning 2 december

På söndag har Laxå bibliotek öppet 13-19 och i hörsalen har Tivedsbygdens konstförening sin Adventsutställning. Vi som kunnat få en förhandstitt under iordningställandet av utställningen kan intyga att det som vanligt finns väldigt mycket fint att titta på ; både gamla välkända utställare och några nya. Kanske hittar du något att köpa till julklapp här. Utställningen pågår sedan hela nästa vecka. Vilka öppettider som gäller kan du se bl.a. i senaste Laxå-nytt. Har du inte den kan du klicka här, så kommer du till en pdf-version av foldern.

onsdag 21 november 2012

Energitips 2 Motorvärmare

Vi fortsätter på den inslagna vägen med tips och råd som gör gott för både miljö och plånbok.
Energimyndigheten skriver på sin hemsida om användning av motorvärmare. Redan vid +10 grader lönar det sig plugga i motorvärmaren. Då räcker det med 30 min. Är det runt 0 grader behövs det ungefär en timma och är det kallare än -15 grader bör motorvärmaren sitta i ca 1,5 timma.
En hjärtevärmare kan också vara bra ibland och varför inte En liten röd fågel i juletid av Fannie Flagg. Kanske har du andra förslag på böcker som värmer.

tisdag 13 november 2012

Elmätare att låna

Såg du Plus i SVT förra veckan? Där var man bl.a. på besök hos en familj som vill ha tips på hur deras hus kunde bli mer energisnålt. Det tipsades även om att man kan köpa en elmätare som man använder för att se hur mycket el olika apparater i hemmet förbrukar. Du kan se inslaget här.
     Sådana mätare kan du låna gratis här hos oss på Laxå bibliotek. Just nu har vi flera inne så det är bara att komma in och hämta. 

Om du vill låta dig inspireras ytterligare för att spara pengar och/eller göra en insats för miljön kommer lite boktips här. 
Klimatsmart ger dig handfasta tips och recept på hur du kan leva lite miljövänligare. Nyfixat är perfekt för dig som gillar att att gå på loppis men som sen kanske inte riktigt vet vad du ska göra med fynden. Här får du reda på hur du bästa sätt kan göra om gammalt till nytt. En annan bok på återbrukstemat är Do Redo.  Här finns

torsdag 8 november 2012

Hösttankar

En kulen dag som denna vill man helst slippa gå ut. Det känns verkligen som November i mitt hjärta. Nej, bättre är att När mörkret faller, läsa En berättelse om kärlek och mörker och drömma sig bortom Mörker och blåbärsris .
Men om man ändå ger sig ut på Höstlig resa  kommer man då att finna Körsbär i november och kunna vandra i Mörker som gör gott ?
Natt till fjärde november kan det kännas som om Kvällen är evig i nattens mörker. Man gör bäst i att inte bli ett Höstoffer utan säg högt: "Mörker, ta min hand och låt oss vandra Under höstens stjärnor".

(Intresserad av att läsa någon av böckerna? Klicka på titeln för att se om den finns inne)

torsdag 1 november 2012

Sista dagen

I morgon, fredag jobbar Anne-Marie Alzén sin sista dag här på biblioteket. På måndag börjar hon sin nya tjänst som bibliotekschef i Hallsberg. Vi önskar henne lycka till.
Tillförordnad kultur- och fritidschef blir Thomas Forss.