lördag 24 december 2011

Lucka nr 24Bloggen tar nu julledigt till efter helgerna.
Bibliotekets öppettider under ledigheten ser du här


Vi önskar

God Jul

och

Gott Nytt Årfredag 23 december 2011

Lucka nr 23

Julen har ju ett visst födelsedagstema, så idag passar vi på att gratulera Drottning Silvia på födelsedagen! Silvia Renate, född Sommerlath 23 december 1943 i Heidelberg, Baden-Württemberg, Tyskland. Drottning Silvia är enda dotter till direktören Walther Sommerlath och dennes brasilianska hustru Alice Sommerlath, född de Toledo, som härstammat från Artur Floriano de Toledo (1873–1935), utomäktenskapligt en ättling till kung Alfons III av Portugal. Familjen Sommerlath var bosatt i Brasilien, men flyttade 1938 till Tyskland men flyttade tillbaka till Brasilien när Silvia var bara 2 år. Familjen bodde 10 år i Sao Paolo och flyttade sedan åter till Västtyckland. Drottning Silvia tog studentexamen i Düsseldorf 1963 och under senare hälften av 1960-talet utbildade hon sig till tolk i München med behörighet i spanska. Drottningen behärskar för övrigt sex andra språk: svenska, portugisiska, tyska, franska, engelska, spanska samt teckenspråk.
Vid de olympiska sommarspelen 1972 träffade Silvia Sommerlath Sveriges dåvarande kronprins, Carl Gustaf. Silvia blev Sveriges drottning kl. 12.18 den 19 juni 1976 vid vigselcermonin i Storkyrkan i Stockholm. Hon var iklädd en brudklänning från Dior, skapad av Marc Bohan, med släp som bars av två lakejer. Till denna bar hon samma kamédiadem som tillhört den framlidna kungamodern prinsessan Sibylla. I brudbuketten hade hon vita orkidéer.
Läs gärna den festliga berättelsen om när drottning Silvia försvann i boken: Sven Ali och Pappas Oskar av Lasse Ekholm. Är du intresserad av vackra klänningar kanske boken Drottning Silvias festklänningar och de kungliga smyckena av Cay Bond är något för dig

torsdag 22 december 2011

Lucka nr 22

Vintersolståndet. Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. Det är lite krångligt hur man ska veta när årets längsta natt är egentligen. Vintersolståndet inträffar för närvarande den 21 december under skottår och året efter skottår samt den 22 december det tredje och fjärde året i skottårscykeln. Från och med år 2018 inträffar dock vintersolståndet den 21 december även det tredje året i skottårscykeln. Vid vintersolståndet går solen överhuvud taget inte upp norr om polcirkeln, även om det blir något ljusare på dagen.
På södra halvklotet råder de omvända förhållandena, dvs. sommarsolståndet inträffar där vid vårt vintersolstånd, och vice versa. Årstiderna beror på jordaxelns lutning och inte på avståndet från solen. Under norra halvklotets vinterhalvår befinner sig jordklotet dock något närmare solen än under sommarhalvåret.

Idag läser vi för barnen: Lilla vinterboken – Görel Kristina Näslund och Nalle Brunos vinter Gunilla Ingves.

onsdag 21 december 2011

Lucka nr 21Fyller man år under julmånaden kanske man inte alltid vill ha julfikabröd. Varför inte fira med muffins och cupcakes i långa rader. Och skulle det nu vara så att midjemåttet inte tål dem kan vi varmt rekommendera virkade sötsaker! Ljuvligt söta små bakverk, i flera olika svårighetsnivåer, att beundras av stora som små… och drömmarna går till barndomssommarens lekstugelekar. Tänk att få leka café med dessa underbara bakverk! Nu har de flesta lite ledighet framför sig och det gäller att komma ner lite i varv… och virkning är ett bra sätt! Lite restgarn, en virknål och en lagom dos tålamod och voilá!
Vi tipsar därför idag om böckerna 200 söta muffins och cupcakesJoanna Farrow och Virka sött av Sandra Morén, för alla som vill sätta tänderna i något sött, både bokstavligt och bildligt.

tisdag 20 december 2011

Lucka nr 20

Den 20 december är Svenska Akademiens högtidsdag enligt ett beslut av Gustav III. På detta datum tar nya medlemmar högtidligen inträde med ett tal över föregångarna på de stolar som de nya blivit utsedda att inta. Vid akademiens instiftande 1786 motsvarade 20 december i den gregorianska kalendern den 9 december i den julianska, vilket var Gustav II Adolfs födelsedag Akademien som också kallas för De aderton har som syfte att arbeta uppå svenska språkets renhet, höghet och styrka. Vilken tur att det är några som betämmer vad som är svenska och inte, för hur skulle det annars bli. I senaste upplagan av har SAOL kom t.ex följande nya ord med: aftershave, blipp, gnocci, interface, trainee och peptalk.
Andra ord som t.ex abbotsdöme, alvplöjning, apgaffel, ivispning och läsdomshögfärdig fick inte vara med längre. Man kan ju undra om de har blivit onödiga, eller..? Klicka här så hittar du de fullständiga listorna på ord som kom med och ord som föll ur.
Dagens boktips är Solidaritet utan gränserOlof Palme samt En dåre i PragVáclav Havel

måndag 19 december 2011

Lucka nr 19

Edith Piafs födelsedag 1915. – Den lilla sparvungen som reste sig ur rännstenen och med hjälp av affärssinne och sin råa, gutturala röst, tog Paris och världen med storm! Rikard Wolff, Anna-Lena Brundin är två författare som båda fascinerats av Piafs öde och verk, och därmed också framfört sina tolkningar av henne. Dagens boktips blir därför två biografier av Wolff och Brundin!
RikitikitaviRikard Wolff och Anna-Lena från MontmartreAnna-Lena Brundinsöndag 18 december 2011

Lucka nr 18

Fjärde advent. Stora pysseldagen kan man ha idag. Tänd fjärde ljuset, ställ fram lite fika och plocka fram guldpapper, silkespapper, crepepapper, vanligt papper, penna, sax, lim, lite tyg, flirtkulor och annat som kan vara bra att ha. Lite fingerfärdighet och tålamod är också bra att ha. Sen är det bara att sätta igång. Julpysselsajter finns det gott om t.ex Skapligt enkelt, Juligen, Pysselguiden eller kanske dansukkers "söta" sida.
Blir du riktigt biten kan du komma till biblioteket i morgon och låna t.ex

lördag 17 december 2011

Lucka nr 17

För den som inte går på julkonsert i nya konsertflygeln på Gripsholms slott idag, kan vi rekommendera både böcker ur vår musikavdelning, vissa även med CD, samt hembygdsavdelningen där det finns mycket smått och gott om slott och herresäten. När vi ändå rör oss i denna miljö passar det sig också att nämna Denise Rudberg och hennes nyskapade genre elegant crime där brotten sker i överklassmiljö.
BOKTIPS:
Ett litet snedsprångDenise Rudberg

fredag 16 december 2011

Lucka nr 16

Eftersom det idag är den 350:e dagen på året vill vi tipsa om www.350.org vilket är en sammanslutning för att rädda vårt klimat. Där kan du registrera dig och göra din röst hörd i klimatfrågor samt läsa mer om vad som händer globalt. Skriv på protestlistor, kommentera och ge förslag. Det är inte att göra allt rätt som är viktigast, det är att inte göra fel.
Miljövänliga boktips: 100 sätt att leva klimatsmart; 100 sätt att leva Helena Jonsson

Lotta-Lotta och ekenEva Ohlsson Brandsmaa

torsdag 15 december 2011

Lucka nr 15

Nu tar vi en liten paus i julstökandet, skippar frenesin på julklappshandlandet, stressen på stora köpcenter och loggar in på datorn en vända.På nätet kan du shoppa allt mellan himmel och jord, chatta, maila, blogga, facebooka, twittra, släktforska lägga bud på tradera och fynda på blocket och mycket mer!Vi har gott om böcker som handlar om olika nätföreteelser, så varför inte låna hem en eller två och bli en datahacker, eller bara känna dig lite tryggare framför ”burken”? Du är också välkommen hit för att använda vår släktforskardator. Vill du ha hjälp att komma igång, vare sig du undrar hur internet fungerar, om du vill försöka hitta din släkt eller något annat är det bara att boka en tid med någon i personalen!

BOKTIPS: Släktforskning på nätet Lina Samuelsson, Kom igång med facebookMerete Juel Hall, Lättpocket om internet Jesper Ek och Ungas integritet på nätet Johnny Lindqvist.


onsdag 14 december 2011

Lucka nr 14

På dagen idag, för 100 år sedan, nådde den första expeditionen Sydpolen, med norrmannen Roald Amundsen i spetsen.
Roald Engelbregt Gravning Amundsen, född 1872, var en norsk polarforskare. Han var den förste som lokaliserade den magnetiska sydpolen, den förste som seglade genom Nordvästpassagen, den förste att nå fram till den geografiska sydpolen samt den förste som nådde både sydpolen och nordpolen. Dessutom var han en av de första som använde luftskepp och flygplan i polarforskningen. Amundsen försvann i juni 1928 i en räddningsaktion efter ett flygplan som havererade nära Bjørnøya.
Amundsen förberedde en expedition för att bli förste man att nå nordpolen, men ställde in det hela när det stod klart att Robert Edwin Peary hunnit före. I stället ändrade han i hemlighet expeditionens inriktning mot att nå sydpolen först. Först på väg söderut, på Madeira underrättade han besättningen och via telegram sin konkurrent, den brittiske sjöofficeren Robert Falcon Scott, om sina avsikter.
Amundsens fartyg nådde Rossbarriären på Antarktis 14 januari 1911. Här byggdes ett basläger. Manskapet skapade under de följande månader flera depåer med proviant och förbättrade sin utrustning. Den norska expeditionen bestående av Amundsen och fyra medhjälpare (Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel och Oscar Wisting) började sin vandring mot Sydpolen den 20 oktober 1911 med hjälp av hunddragna slädar. Den 14 december 1911 nådde de sydpolen, fem veckor innan Scott och hans kamrater som alla dog på vägen tillbaka.

Iskalla boktips idag är Skinnarmo-ensam mot sydpolen av Ola Skinnarmo
och Isens gåta av Raymond Khoury

tisdag 13 december 2011

Lucka nr 13

Det är bråda dagar för alla lucior i vårt land. Vi ställde några frågor i fredags till Laxås lucia, Evelina Päiväniemi, för att pejla läget och hon berättade att de har övat flera gånger i veckan men nu börjar det kännas lite nervöst när det närmar sig. Hon går i 9 an och har inte direkt något drömyrke men funderar på att gå Samhällsprogrammet på gymnasiet. Vi ställde också en fråga om hur hennes drömluciatåg skulle se ut och om hon skulle vilja lussa på nån särskild plats eller för några särskilda personer. "Svår fråga", tyckte Evelina, men det skulle kanske vara som det som hon själv är med i, fast många fler medverkande och gärna mycket snö. Idag på själva Lucia-dagen gör Laxås lucia sina sista framträdanden och vi önskar Evelina och hennes tärnor och stjärngossar lycka till.
Luciadagens boktips: Kråke firar jul Maria Bosson Rydell och Kalle som Lucia Anette Skåhlberg

måndag 12 december 2011

Lucka nr 12

12 december är Kenyas nationaldag. Landet har fått sitt namn efter den utslocknade vulkanen Mount Kenya, som är landets högsta berg. Med sina 5199 möh är det Afrikas näst högsta berg. I norr gränsar Kenya till Somalia, Etiopien och Sudan, i väster mot Uganda och i söder till Tanzania. Landet har drygt 38 miljoner invånare och i huvudstaden Nairobi bor cirka 3 miljoner. De officiella språken är engelska och swahili, men de största inhemska språken är kikuyu, gusii, kalenjin, kamba, luo, luhya och meru som vart och ett talas av mer än 1 miljon människor.


Boktips denna måndag är Min far hade en dröm Barack Obama och Den vita massajen Corinne Hofmann.

söndag 11 december 2011

Lucka nr 11

Idag är det Johannes döparens dag. Johannes Döparen (hebreiska: יוחנן המטביל, Yo-hanan ha-matbil, arabiska: يحيى‎, Yaḥyá eller يوحنا, Yūḥannā, arameiska: ܝܘܚܢܢ, Yokhanan eller Yohanoun, grekiska: Ιωάννης ο Βαπτιστής, Ioánnes o Baptistés, latin: Io(h)annes Baptista) var en judisk asketisk domsprofet som verkade i slutet av 20-talet e.Kr. Han fängslades och avrättades genom halshuggning av Herodes Antipas, troligen år 30. I Nya Testamentets evangelier ses Johannes Döparen som en förelöpare till Jesus. Han ihågkommes som profet inom flera religioner, bland annat judendomen, kristendomen, islam och bahá'í. Han spelar också en särskilt stor roll inom mandeismen. Johannes Döparen vördas som helgon inom romersk-katolska kyrkan. (Wikipedia)
Boktips om Johannesar: Fånga farliga djur Martin Widmark

Red rabbit Tom Clancy.

lördag 10 december 2011

Lucka nr 10Idag är det dags för den årliga Nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus. Har du koll på vilka pristagarna är i år?
Nobelpriset i Fysiologi eller Medicin år 2011 delas, med ena hälften gemensamt till Bruce A. Beutler och Jules A. Hoffmann och andra hälften till Ralph M. Steinman.
Beutler och Hoffmann och Steinman får priset för deras upptäckter i forskningen om immunförsvaret.
Nobelpriset i fysik går i år till Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess. De tre upptäckte universums accelererande expansion genom att studera avlägsna supernovor.
Nobelpriset i kemi tilldelas Daniel Shechtman Technion – Israel Institute of Technology, Haifa, Israel för upptäckten av kvasikristaller.
Nobelpriset i litteratur får Tomas Tranströmer ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.
Thomas Sargent, Christopher Sims är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne. De får priset "för deras empiriska forskning om orsak och verkan i makroekonomin".
Fredspriset som delas ut i Oslo, går till Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman för sitt fredsarbete i Afrika och arabvärlden.

Men vad är väl en bal på slottet...den kan ju va tråkig, dötrist..tråkig.....och alldeles underbar!!!
Boktips idag blir naturligtvis litteraturpristagarens böcker: Tomas Tranströmer (klicka på namnet så ser du vilka böcker som finns på biblioteket) men varför inte också Prinsessornas sagobok.

fredag 9 december 2011

Lucka nr 9

Idag den 9 december är det pepparkakans dag, det är den dagen på året som det på Gröna Lund koras årets snällaste. I många hem är det just idag som det bakas pepparkakor så passa på och gör det du också.
Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig deg så finns det många recept på egen pepparkaksdeg. Här kommer ett.
Det här behöver du: 1½dl mörk sirap, 3dl socker, 200g, smör1½dl vispgrädde, 1msk mald ingefära, 1msk mald kanel, ½msk malda nejlikor, ½msk malen kardemumma, 1msk bikarbonat, 10-11dl vetemjöl.
Så här gör du: Smält och rör ihop sirap, socker och smör i en kastrull. Tillsätt sedan grädde och kryddor och rör om ordentligt.Rör ned mjöl o bikarbonat. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda sedan ihop ”degen”. Låt vila i kylskåpet minst en natt.Kavla ut och tryck ut olika former.Grädda sedan mitt i ugnen, ca 5 min i 200 grader.

Idag är vi snälla och ger hela fyra boktips: Pepparkakshuset Carin Gerhardsson (Deckare) Änglar och andra pepparkakor - Birgitta Conradsson, Barnkammarboken julsånger inkl. cd samt Sju sorters julkakor - klassiska julfavoriter och lite nya, spännande kakor till julen kaffekalas.

torsdag 8 december 2011

Lucka nr 8Det kan vara fascinerande att se hur saker förändras över tid. I våra glasmontrar på biblioteket i Laxå har vi just nu en utställning med gamla julkort från 1900-talets början. Det är inte så mycket tomtar, det är ofta barn på bilderna och man önskade bara God Jul. Ville man önska Gott Nytt År skickade man ett annat kort. Ofta fanns det bara plats för själva adressen på baksidan på kortet, så ville man skriva någon mer hälsning fick man klämma in det på framsidan. På de gamla nyårskorten förkommer det ofta grisar. Jag vet inte hur grisen förknippas med just nyår. Vet du?

/Ewa

Torsdagens boktips:

Laxå i gamla vykort av Alf Pettersson och Göra egna kort av Lynda Watts

onsdag 7 december 2011

Lucka nr 7

När vi ändå är inne på namnsdagar… idag är det Angela och Angelikas tur, och vad passar då bättre än litteratur om med ängla-titlar?

Änglar och demoner, av den amerikanske författaren Dan Brown gavs ut 2000. Den handlar om professorn Robert Langdon och dennes ständiga kamp mot klockan under jakten på en mördare tillhörande Illuminai - ett hemligt sällskap som söker hämnd på den katolska kyrkan och har som mål att utplåna Vatikanstaten. Romanen är den första om karaktären Robert Langdon som även är huvudperson i den kanske mer kända Da Vinci-koden.
På hemsidan Unga Fakta får du beskrivning på hur du kan göra en egen ängel eller varför inte låna en pysselbok, t.ex Gör roliga saker till jul av Elisabeth Ekehjelm. Tid är det värdefullaste vi kan ge våra barn och barnbarn, varför inte slå sig ner, ta det lite lugnt och skapa tillsammans?


tisdag 6 december 2011

Lucka nr 6

Idag har Nikolaus och Niklas namnsdag.

Sankt Nikolaus av Myra, även kallad Nikolaus undergöraren, var ärkebiskop i Myra i nuvarande Turkiet. Han vördas som helgon med festdag den 6 december. Han är även känd som Sankta Claus. Det anses bevisat att han har funnits fast många av de uppgifter som finns om honom är svåra att veta om de är historiskt riktiga eller om det är legender. Det sägs att han som spädbarn avstod från att amma sin mor på onsdagar och fredagar, och att han föddes med en helgonlik personlighet.

Nikolaus blev framför allt känd för sin givmildhet, och för att han vinnlade sig om att inte framhålla att han själv var givaren. När hans föräldrar dog skänkte han bort hela sitt arv till de fattiga, och han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att i tre nätter i rad kasta in en väska med guld till dem. Den senare berättelsen ligger till grund för dagens sancta Claus, jultomten. Nikolaus är också omtalad för att ha utfört mirakler. Mest omtalat är att han med sina böner sades hjälpa skepp i storm. Han är Greklands och Rysslands skyddshelgon. (Källa: Wikipedia)

måndag 5 december 2011

Lucka nr 5

"När domherren kommer fram till bostäderna väntas snö"

Bondepraktikans ursprung kan spåras till Tyskland i början på 1500-talet. Till Sverige kom den första upplagan i mitten på 1600-talet. Man kan säga att Bondepraktikan var en sorts väderkalender. Hur vädret var en viss dag gav en fingervisning om hur vädret skulle bli framöver och eftersom vädret spelade en kanske lika viktig roll i det gamla bondesamhället, som vädret gör idag var det ju bra att kunna förutse när det var lämpligt att så och skörda.

På sajten Bondepraktika kan man se vilka väderförutsägelser som finns för december.

Boktips: Våra högtider och Catharina Svalas Den svenska gården

söndag 4 december 2011

Lucka nr 4

Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst, även om en vanlig missuppfattning, framför allt bland barn, är att ordet betyder "väntan". Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Det är därför bibeltexten om när Jesus rider in i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor.
Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. När juldagen infaller på en söndag, som i år, blir advent lång jämfört med om juldagen infaller en måndag, som t.ex 2006. Nuförtiden lyser adventsstjärnor i nästan varje fönster under adventsperioden i december. Denna sed är dock inte gammal; någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige. Nuförtiden är de flesta adventsstjärnorna elektriskt upplysta.
Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de tre vise männen till det nyfödda barnet i krubban. (Wikipedia)

Idag blir boktipsen Julrosor-berättelser i advent av Mimmi Zotterman samt Atlas över stjärnhimlen av Robin Scagell

(Vill du måla din egen stjärna - klicka på bilden och skriv ut den. Formatet blir A4)

lördag 3 december 2011

Lucka nr 3

Alla dagar på året är eller blir betydelsefulla just för att något särskilt inträffar just det datumet. Det kan vara saker som är nära, i familjen som t.ex. ett barns födelse eller det kan vara händelser som får betydelse för ett land eller hela världen. Idag, den 3 december har bland annat följande större händelser ägt rum enligt Wikipedia:
1818Illinois blir den 21:a staten i USA.
1839 – Vid Fredrik VI:s död efterträds han som kung av Danmark av sin kusin Kristian VIII.
1890Upsala Nya Tidning utges för första gången.
1911 – Första barn- och ungdomsbiblioteket öppnas i Stockholm.
1967Christiaan Barnard genomför första hjärttransplantationen.
1973Pioneer 10 når planeten Jupiter.
1984 – 45 ton metylisocyanat från Union Carbides fabrik i Bhopal, Indien, dödar nästan 4 000 människor och skadar över 150 000.
1991Boutros Boutros-Ghali väljs till FN:s generalsekreterare.
1996Bombpendeltåg i Paris.
1998Anja Pärson tar sin första världscupseger i slalom i Mammoth Mountain, USA.
2006André Myhrer tar sin första världscupseger, i slalom i Beaver Creek, USA.
2008BBC lanserar sina nya kommersiella kanaler BBC HD, BBC Entertainment, BBC Lifestyle och BBC Knowledge i Sverige.

Faktakalendern och Tusen tabbar av Ulf Ivar Nilsson blir dagens boktips

fredag 2 december 2011

Lucka nr 2

Tivedsbygdens konstförenings adventutställning pågår fram till 4 dec! Här finns mycket fint att titta på, både tavlor och hantverk. Kanske finns det något som passar till julklapp?
Fredag 2 dec 10.00-17.00 och söndag 4 dec 14.00-17.00 Konstföreningen har ca 550 medlemmar och är en av de största föreningarna i Laxå. Alla som är medlemmar får vara med och ställa ut och utbudet kommer både från hobbykonstnärer och de som sålt en hel del konst.
Kanske blir du inspirerad att börja själv. Här är två böcker: Lilla målarskolan av Ewa Malmborg och Akvarellmålning i tio steg av Patricia Seligman.

torsdag 1 december 2011

Lucka nr 1

Idag börjar julkalendern! 2011 blir det Tjuvarnas jul i SVT - en julsaga i Charles Dickens-anda lyder beskrivningen. Julkalendern utspelar sig i sekelskiftet 1900-tal och handlar om tjuvligan Klappnapparna som gör sig beredda att stjäla varuhusets pengar i julruschen.- Vi ska spela in i gamla 1800-talslägenheter och på Skansen, bland annat, så vi hoppas att det kommer kännas genuint, säger Lisa Andrae, projektledare för årets och nästa års julkalender.

Gustaf Hammarsten spelar ficktjuven Kurre och i övriga roller syns bland andra Elisabeth Carlsson och Claes Malmberg. Tjuvarnas jul är en originalhistoria och skrivs av Stefan Roos och Per Simonsson. Dagens boktips blir naturligtvis En spökhistoria vid jul av Charles Dickens.