måndag 25 april 2011

Påskägg nr 9


Sista dagen i påskhelgen. Slut på ledigheten för de flesta. En del har jobbat hela helgen och får kanske ledigt nu istället. Förr höll påskhelgen (och firandet?) i sig flera dagar efter påsk. Därav Annandag påsk. Det blev tredjedag och fjärdedag påsk också. Och så vad det vid jul och pingst också. En hel vecka kunde firandet hålla i sig. Numera nöjer vi oss med annandagen.

Sista boktipset i påskäggen blir Leif Strandberg deckare i Söderhamnsmiljö; En annan dag.

söndag 24 april 2011

Påskägg nr 8

Påsk är ju som bekant en rörlig helg och infaller tillsynes helt slumpmässigt mellan slutet på mars och slutet på april. Men så är inte fallet. Det är noga bestämt när påskdagen infaller. Wikipedia skriver: Den tyske matematikern Carl Friedrich Gauss kom fram till att man med några uträkningar kunde beräkna påskdagens datum för ett visst år. 1. Dela årtalet med 19, 4 och 7 och kalla resterna a, b respektive c. 2. Dividera 19 x a + M med 30. Kalla resten d. (M=23 åren 1800-1899, =24 åren 1900-2099). 3. Dividera 2b + 4c + 6d + N med 7. Kalla resten e. (N=4 åren 1800-1899, =5 åren 1900-2099). Då infaller påskdagen den (22 + d + e) mars eller om d + e > 9, den (d + e - 9) april. OBS! Får man att påskdagen infaller den 26 april skall man alltid i stället ta den 19 april (t.ex. 1981, 2076). Skulle uträkningen ge den 25 april inträffar påskdagen i stället den 18 april om d=28, e=6 och samtidigt 11 x M - 11 dividerat med 30 ger en rest < 19 (t.ex. 1886, 1954, 2049). Tycker du att det verkar krångligt? Kanske kan du försöka med Spencer Jones algoritm eller varför inte Donald Ervin Knuths.


Enklare uttryckt innebär det att påskdagen infaller första söndagen efter första fullmånen efter 21 mars. Detta lär ska ha bestämts vid kyromötet i Nicaea 325.

Paul Vaderlind har skrivit flera roliga böcker med tankenötter, matematiska gåtor, suduko och annan hjärngympa. Det blir påskdagens lilla boktips.

lördag 23 april 2011

Påskägg nr 7

Laugardagur, lauantai, sabato, zaterdag, lördag - kärt barn har olika namn. Enligt ISO8601 är det sedan 1973 standard att lördagen är veckans sjätte dag. Före det och fortfarande i kristen och judisk tradition är lördagen veckans sjunde dag. Om "lördagsbarn" sägs det att de ofta är lata och senfärdiga. Läs vad Wikipedia säger om andra veckodagsbarn.
Idag läser vi Maria Ernstams På andra sidan solen. Eftersom det är svårt att komma åt den hos oss just idag så kan du ladda ner den till din läsplatta eller dator hos elib.


fredag 22 april 2011

Påskägg nr 6

Fredagsmys är väl inget man traditionellt förknippar med långfredagen. Förr i Sverige skulle långfredagen vara en sorgedag till Jesu minne. Även icke-troende påverkades av detta. Allmän frid skulle råda. Inga onödiga aktiviteter fick utföras. Radion spelade psalmer och annan stilla musik, ingen pop- eller rockmusik hördes. Affärer och restauranger var stängda och ända fram till 1969 var det faktiskt förbjudet att anordna nöjestillställningar på långfredagen. Även barnen skulle hållas stilla och fick inte leka. Fast kanske fredagsmys ändå passar in idag. Enligt Wikipedia är Fredagsmys en aktivitet där familj eller vänner samlas efter avslutad arbetsvecka för en stunds lugn samvaro, med hämtmat, plockmat, godis, tv-tittande.....aj, där sprack det kanske (med tanke på nöjesförbudet). Kanske bäst att läsa en god bok istället. Mogen för skrubben av Solja Krapu får det bli; om läraren Eva-Lena som blir inlåst i kopieringsrummet en fredag när dörren går i baklås och tvingas tillbringa hela helgen där. Mycket tid för eftertanke och stillhet borde det bli i en sån situation, kan man tycka...

torsdag 21 april 2011

Påskägg nr 5

Skärtorsdagen firas inom kristenheten som den dag då Jesus instiftade nattvarden. Namnet "skär" kommer av ett gammalt ord för "rena" vilket syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden. Skärtorsdagen är också den dagen när man i folktron säger att häxorna flyger till Blåkulla. Boktipset för idag blir Torsdagsvännen av Catherine Cookson

onsdag 20 april 2011

Påskägg nr 4

Känn hur friden lägrar sig. Aahh. Idag på Dymmelonsdagen är det som påskfriden ska infinna sig. Förr i världen rådde det arbetsförbud från den här dagen och fram till påskdagen. Kyrklockorna ringdes inte heller i som vanligt utan man slog på dem med en så kallad dymmel som troligen kommer från ett fornnordiskt ord som betyder träkläpp.
Så börja varva ner, försök koppla bort alla "måsten" och läs en god bok. Varför inte Det viktigaste av C S Lewis eller UllaBritt Berglunds bok Livsglädje. Eller lyssna på Närvaro i nuet av Cecilia Åkesdotter

tisdag 19 april 2011

Påskägg nr 3

Vita tisdagen kallas ibland tisdagen i påskveckan, eftersom det är den sista dagen man får äta vitt mjöl och ägg före påskhögtiden. I Skåne kallas även denna dag pannkakstisdagen. Ganska logiskt, med tanke på ingredienserna. Många barnböcker handlar om denna favoriträtt. Sagan om pannkakan är väl en av de mest kända för att inte tala om Pannkakstårtan med Pettson och Findus. Fler böcker om goda, gyllengula, frasiga och lagom varma pannkakor med eller utan sylt har du här.

Bilden är hämtad härifrån

måndag 18 april 2011

Påskägg nr 2

Dagens namn är Vollmar. 46 män i Sverige bär detta namn. Flest Vollmar/Wollmar bor det i Göteborg och Arvika. Hela 3 stycken på vardera stället. Den mest kända Vollmar är kanske Karl IX hovmarskalk Wollmar Yxkull som även har en gata i Stockholm uppkallad efter sig. Den ligger på söder, inte långt från Mariatorget Det berättas att en konstapel en gång skulle anhålla en s.k fridstörare på gatan, men denne lär med lämpor ha förts över till parallellgatan Hornsgatan, innan lagens långa arm slog till, eftersom ingen kunde klura ut hur Wollmar Yxkullsgatan egentligen stavades.
Det kan vara ganska intressant att ta reda på vad olika ortsnamn kommer ifrån och vad de betyder och även våra förnamn har oftast en betydelse. Klicka här så kommer en lista över bra böcker i detta ämne.

söndag 17 april 2011

Påskägg nr 1

Påskägg kan innehålla lite olika saker, men för det mesta är det väl godis i ägget och man får som regel bara ett under påsken. Men här på bloggen tänkte vi (ungefär som med julkalendern) bjuda på ett nytt påskägg varje dag under påskveckan med lite tips på läsgodis.
Så första boktipset får bli "Gamla tanter lägger inte ägg" , en inte helt ny bok, men som är så bra. Här ger barn sin syn på saker och ting och man ler åt hur annorlunda de ser på tillvaron, som t.ex."Huden är en sorts sovsäck. Inne i den kan man känna sig varm och trygg" eller "Man förstår att man är gammal när man inte orkar gå dit man ska".

fredag 15 april 2011

måndag 4 april 2011

Korsordcafé 5/4


Passa på i morgon, tisdag. Ta med det där korsordet du håller på med och som bara saknar några ord här och där. Mellan kl 15 och 17 hjälper vi dig att hitta lösningen till de knepiga nycklarna, som själva orden eller meningarna i de små rutorna kallas och som man ska komma på lösningen till.

Vi hjälps åt att slå i personlexikon och konsthandböcker, NationalEncyklopedin eller på Internet. Dessutom bjuder vi på kaffe och kaka.