tisdag 22 februari 2011

Sportlov


I lokaltidningen den 11/2 1970 kunde man läsa att sportlovet just inletts. Första dagen var det fotbollsturnering i Idrottshallen som samlade ett 100-tal ungdomar. Förutom fotboll kunde man även prova på handboll, badminton och bordtennis. Ville man sporta utomhus anordnade skridskoklubben skrinning. Kände man inte för att sporta så aktivt fanns det annat att välja på som t.ex schack och luftpistolskytte.

Sportlovet 2011 bjuder även det på en hel del aktiviteter t.ex badresa, fotbollsturnering och bordtennis, men också film, disco och scrapbooking. Ett fullständigt program för årets sportlov finns här.

torsdag 17 februari 2011

Nya tidskrifter

Ett par tidskrifter har försvunnit men tre nya tidskrifter har tillkommit i vår tidskriftshylla i år.

Allt om handarbetes Stickmagasin är tillbaka. Handarbetstidskriften hade förr två delar men när dessa separerades valde vi att prenumera på Sömnadsmagasinet men nu finns alltså även delen för alla stickintresserade.
Tidskriften Språktidningen är för alla som gillar språk. Underhållande reportage, populärvetenskap och kuriosa om just språk.
Den sista av de tre är Sonic. Kallar sig "Sveriges musiktidning - de bästa texterna, snyggaste bilderna och smartaste insikterna om den mest hörvärda musiken just nu". Kommer med 6 nr per år, men där väntar vi fortfarande på första numret.

Och du....du vet väl om att du kan låna hem våra tidskrifter. Alla nummer utom det senaste går att låna och de flesta tidskrifter sparar vi även ett år bakåt.

torsdag 10 februari 2011

Läsplatta

Årets juklapp 2010 var läsplattan eller kanske surfplattan (för det är inte riktigt samma sak). Det finns många på marknaden och det verkar inte finnas nån direkt standard utan man får försöka att förstå vilka funktioner som är bäst och vilka finesser man kanske borde ha för att få ut mesta möjliga. Läsplattor har man (enbart) för att läsa e-böcker medan man på en surfplatta även kan mejla, spela spel, titta på film och naturligtvis surfa. (Den heter ju så!). Dessa "plattor" rymmer rymmer flera tusen böcker. En dröm för en bokslukare....med gott om tid. Tar nästan ingen plats. Känslan är väl inte riktigt densamma som en vanlig bok, men en del plattor försöker dock efterlikna sättet att byta sida med att bläddra i en bok.
Böcker köper man på nätet eller lånar via bibliotekens hemsida. Många bibliotek har utlåning av e-böcker och så även vi i Laxå (klicka här). Du laddar hem en fil och sedan har du 28 dagar på dig att läsa boken. Efter det går det inte att läsa filen. Men det är bara att ladda hem boken på nytt om du inte är färdig. Gratis är det också. Det går naturligtvis att ladda hem boken till din dator men det är kanske inte lika bekvämt att ha med den i sängen...


måndag 7 februari 2011

Fler bilder

Vi har fått bilder oss tillsända från invigningen av Piscatorrummet. De är tagna av Sven Henriksson från Lomma som bott i Laxå och som tillfälligt var här på besök den dagen. Eftersom de är mycket bättre än våra egna kan vi inte undanhålla er dem. Klicka här

onsdag 2 februari 2011

Piscator


Invigningen av vårt hembygds- och släktforskarrum blev mycket lyckad. Många kom för att bäddra i Piscators klippsamling, kolla i hembygdslitteratur och bekanta sig med släktforskning. Närmare ett åttiotal personer hörde Alf Pettersons föredrag om Gunnar Piscator, lantbrevbärare, lokalredaktör på Örebro-Kuriren, politiker m.m. På plats var även ett 15-tal släktingar till Gunnar Piscator. Flera gamla barndomskamrater träffades och nya kontakter knöts.