måndag 27 september 2010

Framtiden i backspegeln

Läste i klippsamlingen från 1968 en åsiktsspalt där man frågat Laxåbor om hur man trodde att det skulle se ut i världen år 2000. Det är ganska intressant att se att några saker stämmer ganska väl medan andra känns ganska långt borta. Flera trodde att arbetstiden skulle vara avsevärt kortare. Någon tänker sig att det kommer att finnas så mycket datamaskiner är 2000 så vi kommer att kunna minska arbetstiden med hälften. Ja, datorn har verkligen tagit för sig, men nån halverad arbetstid är det väl knappast fråga om. Ibland känns det snarare som om datorn har gett oss mer jobb.

Kommunikationerna kommer att bli snabbare siade några. Det kommer också att finnas självgående bilar och någon trodde att vi nog bara skulle använda helikoptrar. Jomen det stämmer väl i alla fall när det gäller tågen.

Men så kommer vi till de stora visionerna. År 2000 kommer det mesta av det vi använder vara av papper, t.ex. kläderna. Engångskläder, säger någon. Tvättning och strykning förekommer inte.

Dit har vi ännu inte kommit och det skulle ju verkligen vara dödsstöten för det "papperslösa samhället", men den som lever får se. Eller som en av de tillfrågade svarade: Själv tänker jag inte så mycket på framtiden utan jag tar morgondagen som den kommer.

362 dagar kvar

Massor av böcker! Mycket folk! Mycket trevligt. Som vanlig var bokmässan en av årets höjdpunkter, men trött blir man. Både i fötter och huvud. För att inte tala om axlar och armar av alla böcker man köper. Trots att jag inte alls köpte mycket i år. Men en broschyr här, en liten bok där, några bokmärken, en affisch blir ganska tungt till sist. Mina låntagare på skolbiblioteken blir nog i alla fall nöjda med de böcker jag köpte. Ska bara plasta och göra i ordning dem först.
/Ewatorsdag 23 september 2010

Bok & Bibliotek 2010 i Göteborg

Så var det då dags igen. Bokmässa! 4 dagar av böcker, författare, seminarier, panelsamtal och annat smått och gott. Idag och imorgon, fredag, fram till kl 14.00 är det öppet för branschfolk, men resten av fredagen, hela lördagen och söndagen är det öppet för allmänheten.
Gillar du böcker och har möjlighet att åka till Göteborg i helgen så gör det. Jag lovar att du inte blir besviken. Själv är jag där i morgon, och en rapport kommer på bloggen nästa vecka.
/Ewa

måndag 13 september 2010

Nybyggnation

Hösten 1948 kunde man läsa i Örebro Kuriren att valrörelsen var i full gång. 17 augusti bröt "affischkriget ut. Större och mindre affischer, placerade på attraktiva platser, belysningsstolpar och under gatuskyltar! tävlar om väljarnas sinnen. Just det här året verkar ungdomarna vara på hugget. Många har besökt valbyråerna för "att få råd eller erhålla valsedlar".

Samma höst stod också de tre hyreshusen i kvarteret Gaffeln klara. Jag hade ingen aning om att det fanns ett kvarter i Laxå som hette så, men det är husen på Ramundervägen 63 och 65 samt Vällaregatan 10 som åsyftas. ÖK:s utsända kunde konstatera att "I fråga om planlösningen avviker dock stiftelsehusens lägenheter från tidigare byggen. Lägenheternas kök är t.ex rymligare och bättre rustade, hallen är större, etc. Vi beundrade utrustningen med elspis, kylskåp o.s.v. och lade märke till att köken hade ett väl disponerat skåputrymme samt att det fanns goda och väl inredda garderober och klädkammare.....rumsgolven parkettbelagda....badrummen har erhållit ett gediget utförande." För två rum och kök i de nybyggda fastigheterna fick man betala 105 kr i månaden och för en trerummare 135 kr.
Vill du läsa mer om vad som hänt i Laxå under gångna tider, kom in och bläddra i vår klippsamling som sträcker sig från 1925 och f.n. fram till 2003.

/Ewa

onsdag 1 september 2010

Gör ditt val

19 september är det val. Från och med idag kan du förtidsrösta på biblioteket. Passa på att rösta när du ändå besöker oss. Ta med ditt röstkort och legitimation. Röstningsrummet är öppet samma tider som biblioteket, dvs mån-tis 12-19, ons-fre 10-15 och tors 12-17.Vill du läsa mer om valet kan du göra det på kommunens hemsida eller hos valmyndigheten.