måndag 31 maj 2010

Kunglig festyra

Kungens lilla piga putsade och fejade, trubaduren övade, skattkammaren fejades, sockerbagaren bakade prinsesskakor och prinsessorna provade ut sina bästa klänningar; allt för den stora dagen i fredags när kungariket Laxås yngre prinsar, prinsessor och riddare skulle komma på kalas.
Punktligt 8.30 gled de första limousinerna in; från Finnerödja. Låt vara att bilarna var i kortaste laget för att kallas limo, men ändå. Ut klev prinsar och riddare, prinsessor och sköna jungfrur. Och sedan följde en strid ström av kungligheter under hela förmiddagen.

Drottning Anne hälsade välkommen och bjöd sällskapet att stiga ner i slottsbiblioteket källare där trubaduren Ewa tog emot och förevisade den kungliga skattkammaren. Dagen till ära hade kungen låtit meddela att han blivit alldeles för rik och att var och en som ville fick ta en peng ur hans stora pengaskål.

Sedan kunde de modiga träffa slottsdraken. Ve och fasa! De elaka trollen hade krympt honom. Nåja, prinsessan Anne-Marie följde därefter besökarna till det väntade saftkalaset och sedan tog prinsessorna Inga-Lill och Carina vid och hjälpte de kungliga med att prova skor och prinsessan på ärten-sängen.
Se, det var en riktig fest!

onsdag 19 maj 2010

Bytt, bytt kommer aldrig igen

I morgon, torsdag, är det Stora Bokbytardagen. För att delta i den gör du bara så här: Ta med dig en bok, som du läst och inte vill ha kvar längre, när du går hemifrån. Bär den så att andra ser att du har en bok. När du sen ser någon som har en bok du vill ha, går du bara fram och frågar om han eller hon vill byta bok med dig. Enkelt, va? Det här kan man göra överallt; på jobbet, i skolan, på gatan eller i mataffären. På flera orter runt om i Sverige finns det speciella platser där man garanterat kan få byta sin bok. Klicka här så ser du var.

torsdag 6 maj 2010

"Att läsa högt - är att vara lyckliga tillsammans"

Rubriken har jag lånat från en folder vi från biblioteket ibland har delat ut till föräldrar och som handlar om hur härligt det är att läsa högt för sina eller andras barn.
Den meningen stämmer så bra! Inte bara när barnen är små, utan även när de lärt sig läsa själva. Att uppleva en bok tillsammans ger både läsare och lyssnare så mycket. Det väntar spänning (så man knappt kan sluta), skratt, tankar och funderingar, ny kunskap och nya ord och mycket, mycket mer. Det är också en mysig stund att vara nära varandra och dela en läsupplevelse.
Nyttigt är det också för barn att få vara med om högläsning. Här kan man läsa lite om det och få några boktips.

Så leta reda på ett barn och läs högt. Det rekommenderas. En varning bara, det kan bli beroendeframkallande! Har man väl börjat väcks läslusten och man vill ha mer.
Det finns så många bra barn- och ungdomsböcker som man lätt missar när man blivit vuxen.
Här är några högläsningsfavoriter, som jag fastnat för:
Frida Nilssons barnböcker. Hon har bl.a. skrivit några böcker om Hedvig, som bor i Hardemo. De är roliga vardagsskildringar om Hedvigs liv hemma och i skolan.
Lite kuriosa: Det är samma Frida Nilsson som varit programledare för Hjärnkontoret och hon är själv uppvuxen i Hardemo. Förra året blev Frida utsedd till årets länsförfattare i Örebro län.
Böcker av Cornelia Funke. Framförallt Drakryttaren, som jag läst flera gånger. En riktig fantasifull äventyrsberättelse.
För lite äldre barn finns de spännande böckerna om Artemis Fowl eller de två hemlighetsfulla böckerna om Cassandra och Max-Ernest.

Du har säkert andra exempel på bra böcker att läsa högt. Och fler finns hela tiden att upptäcka och uppleva tillsammans. Med önskan om många och härliga lässtunder!
/ Anne-Marie