fredag 30 april 2010

Är du populär?

Vi har just köpt en ny namnbok till biblioteket: Namninspiration - när barnet skall namnges av Christin Nyman. Jag tycker att det är intressant med namn; var de kommer ifrån, vad de betyder och hur trendiga de är. De tre vanligaste namnen för flickor födda 2009 är Alice, Maja och Ella och de 3 vanligast pojknamnen är Lukas, Elias och Oskar. På 100-i-topplistan för pojknamn tog sig ett nytt namn in under förra året; Ruben. 118 gossar fick detta namn.
Andra namn dalar i popularitet. Eva, Maria och Karin och Lars, Anders och Mikael, som ligger bland de 5 första om man ser till hela befolkningen, för en tynande tillvaro.

Idag har Mariana namnsdag och det är svårt att få något entydigt svar på vad namnet betyder men kan vara en feminin form av Marius som betyder hav. Morgondagens namn Valborg är av lika oklar betydelse; kan betyda främling men också makt och beskydd.

Vill du läsa mer om namn kan du se vilka böcker biblioteket har här. På internet kan du läsa om namn på t.ex. SCB , Svenska namn och Historiska museet.

Trevlig valborg
/Ewa

torsdag 22 april 2010


I morgon firar vi världsbokdagen. Eller World Book and Copyright Day som den heter på engelska. I Katalonien i Spanien har man länge firat 23/4 med att ge en bokgåva till någon man tycker om och sedan få en ros tillbaka. Det är Unesco som instiftat dagen som en dag att uppmärksamma boken och upphovsrätten.

Vi bjuder därför, dagen till ära, på kaffe med kaka, vi tar inte ut några böter för försenade böcker och dessutom får du en bokgåva om du lånar böcker.

måndag 19 april 2010

Lästips till kaffet och saften

Just nu har vi tre utställningar på gång. Det är roligt när det händer saker i våra montrar och fönster. Särskilt när vi får hjälp av andra. Två av utställningarna handlar om böcker. I två fönster har bibliotekets läseklubb Läsprickarna (barn 9-13år) skyltat med sina lästips och inne i biblioteket har klass 5 från Kanalskolan skyltat med egna bokrecensioner. I våra montrar har vi nu en utställning "Kaffe och kakor", burkar och andra tillbehör från en svunnen tid då man gick på kafferep. Den kommer från Hantverket/NBV

Några lästips till kaffet/saften blir: Två kaffe, tack av Tryggve Bång, Lana Turner drack alltid kaffe i mitt kök av Annette Kullenberg, Drakmagi och saftsmugglare av Niklas Krog samt Ludde och Kafé Bullen av Ulf Löfgren.

torsdag 15 april 2010

Polisminnen

På lördag 17/4 har vi helgöppet igen på biblioteket. Mellan 10 och 14 går det bra att låna och lämna böcker, läsa dagstidningar och tidskrifter, surfa på datorerna, lösa världsproblemen eller kanske släktforska. Dessutom kommer Björn Palmqvist, journalist på NA, hit och berättar minnen från sin tid som polisman. Detta blir kl 13.00. Välkommen!

fredag 9 april 2010

En liten paus bara...

Våren = solen har inte visat sig på ett par dagar och genast tror vi att nu är det slut med våren - vintern kommer åter, men det är bara vanligt aprilväder. Här kan man läsa vad Wikipedia skriver om just aprilväder. Viveca Lärn skriver också om Aprilväder. Läs den gärna.
Annars är detta en alldeles utmärkt tid att fågelskåda, och man behöver inte åka långt om man inte vill. Det är bara att titta i buskarna och runt fågelborden, så kryllar det av nya gäster. Grönsiska och gråsiska, bergfink och rödhake. Sädesärlan trippade så fint på vägen i påskas. Åker man lite längre kan man se tofsviporna tokflyga på fälten längs E20 vid Vretstorp, för att inte tala om alla gäss, skrakar, sothöns och annat man kan se där. Tycker du ändå att det är svårt att få syn på de små rackarna kan en tur till t.ex Tysslingen vara bra. Där idag har inräknats 2911 sångsvanar eller varför inte Hornborgarsjön där antalet tranor idag är 12400.
De här fåglarna är mycket lätta att upptäcka!

Till din hjälp kan det vara bra att ha med en fågelbok; vi har flera stycken som du kan låna eller varför inte låna vårt senaste tillskott: en CD med fågelläten - Fåglar i vår närhet.
22 av våra vanligaste fåglar presenteras med sitt läte och lite intressant fakta. Varför inte lära dig en i veckan så kommer du att kunna imponera vid utflykter och grillkvällar framöver.

torsdag 1 april 2010

Berömdheter

I påsk kan man i Laxå ta sig en svängom till det kända dansbandet Casanovas. Vid en bläddring i de gamla klippböckerna kan man se att på 60-talet hade vi flera kända band som gästade Laxå. Vad sägs om Flamingokvintetten, Cool Candys, Benny Lawins, Mats Rampes, Magnus Kvintett, Kinells Pop Seven, Tony Jordans och Ingmar Nordströms orkester. Den sistnämnda var dock en tämligen okänd dansorkester från Växjö men fullt i klass med Uddevallabandet Douglas Holmstedts som då var mer kända för danslysten ungdom i Närke.
För att få fler till danskvällarna lockade man 1966 med både Tombola och möjligheten att kunna se på TV! Jodå. Undra om det skulle fungera idag? "Gör som alla andra. Åk till "Berget" och dansa och ha trevligt. Festligt-Folkligt-Fullspikat. Ett ställe där folk trivs" - löd Bergfästets slogan. Och det var från och till ganska välbesökta tillställningar. Cool Candys drog 756 betalande, de okända Ingmar Nordströms hade ungefär hälften. Flamingokvintetten hade dock bara 163 medan Karlskogabandet Benny Lawins hade 308 i publiken. Rekordet det året hade Magnus Kvintett som drog hela 1200 dansanta ungdomar. För det verkar bara ha varit ungdomar i publiken, om man ska tro tidningsreferaten.

Nu tar vi ledigt från bloggandet ett tag och återkommer i slutet av nästa vecka.

Glad påsk till er alla.

/önskar vi på biblioteket.