måndag 29 mars 2010

Boken eller filmen?

Film är bäst på bio. Att sitta där i mörkret i mjuka (förhoppningsvis) fåtöljer och titta på en spännande eller rolig film, med popcorn och godis, helt bortkopplad från omvärlden det är avkopplande tycker jag. Synd bara att det inte blir oftare.
För er som har barn eller barnbarn i lämplig ålder är det bara att gratulera.
För just nu på bio kan man se fem stycken filmade böcker.

Två som redan gått några veckor är Alice i underlandet och Percy Jackson - kampen om åskviggen. Alice i underlandet bygger på den kända barnboken av Lewis Carroll och filmen om Percy Jackson bygger på Rick Riordans bok Född till hjälte.
Nu i helgen hade Draktränaren premiär. Denna animerade film, som man även kan se i 3D, baserar sig på de roliga böckerna om den lille vikingen Hicke Hiskelig Halvulk III av Cressida Cowell.
Ytterligare en film hade premiär i helgen och heter kort och gott Klara. Här möter vi Klara som är nyinflyttad och söker sig till stallet för att få kompisar. Klara har aldrig ridit förut men "råkar" påstå att hon visst är jättebra på det och vips är hon anmäld till en galopptävling.
Den här filmen bygger på de populära böckerna om Klara av Pia Hagmar.

Den här veckan har en av mina favoritböcker premiär som film. Även den är animerad och heter Den fantasiska räven och bygger på boken med samma namn skriven av Roald Dahl. Jag har läst den många gånger och den är både rolig och rysligt spännande.

Men egentligen behöver man nog inte ha barn i rätt ålder för att gå på de här filmerna.
Det är väl bara att gå ändå. Böckerna är bra i alla fall. Klicka på de orange länkarna om du vill se om boken finns inne.

måndag 22 mars 2010

Nu är det vår!

Våren är här!!! Jo, det är sant. Hur kan man veta det? Jo, för Tivedsbygdens konstförenings VÅR-utställning pågår. Ett mycket säkert vårtecken. Som vanligt finns det mycket fint att titta på; tavlor så klart, men också smide, trähantverk, sömnad, vävda ting och mycket annat. Och köpa kan man också.

Utställningen pågår under denna vecka och har öppet lite mer än bara när biblioteket är öppet: Måndag, tisdag och torsdag 12-19, onsdag, fredag 10-17.


onsdag 17 mars 2010

Vem tror du att du är?

Min farmors farfars far växte upp på en liten gård, Perlarsbygget, utanför Knäred i södra Halland. Han föddes i slutet av 1700-talet och hade lätt för sig i skolan. Ja, det gick så bra att han bestämde sig för att utbilda sig till lärare. Det var säkert inte ett helt givet yrkesval, eftersom hans föräldrar inte var välbärgade bönder utan endast brukade den lilla gården, som troligtvis var tillräcklig för att försörja familjen, men inte så mycket mer.
Men Johannnes Johansson hade läshuvud och någon, kanske prästen, uppmuntrade honom att söka till Lunds universitet. Dock kunde man inte heta något så simpelt som Johansson om man skulle bli lärare utan han tog sig helt enkelt ett nytt namn; Johan Palmdal.

Johan reste till Lund 1828 och kom att studera där i omgångar under ca 5 år. Han läste bl.a svenska och matematik, men tyvärr tog han aldrig examen och därför finns inte hans avgångsbetyg i Lunds universitetsarkiv. Troligtvis studerade han även språk.
1836 sökte han och fick tjänst vid en privat skola i Fässberg socken (Mölndal) och där kom han att stanna till sin pension.
Ur ett protokoll från skolstyrelsen för skolan kan man läsa att den som önskar undervisning i lefvande och utdöda språk kan vända sig direkt till skollärare Palmdal.

I min släkt på pappas sida är det flera som har lätt för språk, och kanske kommer denna "gen" från Johan Palmdal.


Vad vet du om dina förfäder? Var de bönder, torpare, smeder eller kanske präster? Kanske har du anfäder soldater och var med i kriget mot Napoleon i början på 1800-talet.

På lördag är det Släktforskningens dag över hela landet och på Laxå bibliotek mellan 10 och 14 finns Finnerödja-Laxå släktforskarklubb på plats för att hjälpa till och hitta kanske dina förfäder. Ta med namn och födelsedata så kommer de att försöka hitta personen. En spännade resa bakåt i tiden kan börja.
Biblioteket är även öppet för den som "bara" vill låna böcker eller läsa tidningar.
/Ewa

torsdag 11 mars 2010

Snart är det vår? Del 2

Solen lyser och snön smälter. Dock inte med den hastighet vi skulle vilja. Och nu verkar det dessutom vara mer snö på väg i morgon.
Men det gäller att härda ut, att inte tappa sugen, att ta nya tag, var dag har nog av sin egen plåga, den som lever får se, i morgon är en annan dag, ta dan som den kommer för solen lyser även på liten stuga och det blir bättre och bättre dag för dag.

För att muntra upp tillvaron i väntan på den "riktiga" våren kommer här några tips på roliga böcker: "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson som handlar om Allan Karlsson som rymmer från sitt eget 100-års kalas och som i hastigheten råkar få med sig en väska full med pengar och sedan blir jagad kors och tvärs genom landet av både bovar och poliser. Själv är han lyckligt ovetande. "Fjärde handen" av John Irving handlar om en journalist som i sin iver att göra ett bra reportage, får sin hand uppäten av ett lejon. En änka till en nyligen avliden kan tänka sig att donera sin makes hand, men men kräver i gengäld umgängesrätt med handen. I Janet Evanovich "Hett byte" möter vi Stephanie som ska spåra upp en försvunnen kollega, samtidigt som hennes krävande mormor flyttar in i lägenheten, lägger beslag på Stephanies säng och det mesta i hennes kylskåp. Dessutom snarkar hon så det dånar. Det finns fler titlar av samma författare här. Ett sista tips är Arto Paasilinnas böcker, t.ex "Tio rivjärn" och "Hoppsan, jag är död". Det är humoristiska berättelser, med mycket ironi, ofta om samhällets mindre lyckligt lottade individer. Men alltid skildrade med empati och värme. Fler titlar här.

fredag 5 mars 2010

Se nu tittar lilla solen in igen

Solen lyser så vackert mot den vita snön så det gör ont i ögonen, men nu är faktiskt vårmånaden här så nu är det dags för snön att maka på sig.
Ett litet boktips så här lagom till helgen. Kanonväder av Carin Svensson.
Du vet väl att om du klickar på boktitlarna som nämns i de olika blogginläggen så kommer du direkt in i vår katalog och kan se om boken finns inne.

Trevlig helg!

måndag 1 mars 2010

Taleggio, Talsiter, Comté, Pecorino, Herrgårdsost...

"Hur skall man kunna styra ett land som har 258 sorters ost?" Ett uttalande som har tillskrivits den legendariske franske presidenten Charles de Gaulle. Ja, att styra Frankrike är säkert ingen lätt uppgift, men att ta hand om ostarna kan vara enklare; i alla fall om man har tillräckligt med ostkupor.
Just nu har vi ett antal ostkupor i våra utställningsmontrar, dock inte 258 st. Här finns kupor av olika modell och material och så här i vintertider passar det väl med en bild på en kupa som är anpassad efter när osten blivit som en skidbacke. Vill man dessutom passa på att lära sig mer om ost, rekommenderas böckerna Glad i ost av Ulla Tham och Den goda osten av Björn Westergren.

Samlar du på något? Har du lust att ställa ut det på biblioteket? Hör av dig på bibliotek@laxa.se eller kom in till oss så bestämmer vi hur och när.