torsdag 26 november 2009

Advent

"Va, är det advent redan på söndag, sa en äldre man igår. Det kan inte vara möjligt". Tiden går fort när man har roligt sägs det, så följaktligen har den mannen haft rätt så roligt den sista tiden.
Här på biblioteket är förberedelserna för att ha öppet på söndag i det närmaste klara. Tivedsbygdens konstförening spikade upp de sista tavlorna i Adventsutställningen i går. Här finns mycket fint att titta på och handla om man känner för det. Hembygdsföreningen har förberett för almanackförsäljning och ytterligare några kommer att stå och sälja saker.
Vill du komma och låna böcker eller läsa tidningar när du ändå är ute och flanerar så går det också bra. Det är öppet 13-17

Just nu har vi även en fin utställning i fönstren om Karin Larsson, maka till Carl Larsson. Det är textillärare Eva Takman som under många år sytt och samlat alster som speglar Karins Larssons formgivning. Utställningen pågår även under nästa vecka.

tisdag 17 november 2009

Har du upptäckt Mediearkivet? Det är en ny tjänst som du kan utnyttja helt gratis bara du har ett lånekort hos oss. Länk hittar du bl.a. på bibliotekets hemsida. 300 tidningar och tidskrifter finns till ditt förfogande. Först och främst är Mediearkivet en söktjänst för att hitta artiklar som skrivits i media om olika ämnen t.ex. svininfluensan, Berlinmuren eller prinsessan Madeleine, men när man väl har hittat en intressant artikel kan man sedan i de flesta fall fortsätta att bläddra i den aktuella tidningen/tidskriften. Det är ju inte som att hålla tidningen i handen, men det inte så dumt ändå.

Man kan t.ex. bläddra i Alingsås tidning, Doktorn eller varför inte Automobil eller Sändaren. Kanske har ditt sökande efter artiklar om ost gjort att du nu bläddrar i Ystads allehanda.
Är man intresserad av och söker artiklar om kungahuset hamnar man förstås bl.a. i Queen-120 sidor glitter, gala och glamour. Sökordet hästar ger träff i t.ex. Internet World! och Travronden.
Som sagt, det enda som behövs är ditt lånekort. Klicka här för att komma direkt till Mediearkivet.

fredag 13 november 2009

Vad är väl en bal på slottet när man kan gå på bokmässa?

Idag invigs Bokmässan på Örebro slott. Den är inte lika stor som Göteborgs, men väl värd ett besök. Huvudtemat för årets bokmässa är Barns rättigheter med anledning av att FN:s barnrättskonvention fyller 20 år. Mässan invigs för övrigt av Barnombudmannen Fredrik Malmberg.
Ett annat tema är Spänningslitteratur och det är huvudsakligen i morgon, lördag som det lyfts fram. Då kommer författare som Anna Jansson, Kjell Eriksson, Maria Küchen och Monika Fagerholm att medverka i olika seminarier som är öppna för alla.

Det släpps alltid en del nya böcker i samband med mässan, men nytt för i år är ett bokloppis där privatpersoner kunnat boka plats för att sälja sina sina "hyllvärmare". Här går det säkert att göra fina fynd.

torsdag 5 november 2009

Titta det snöar!

En dag som den här, med snöflingor i luften, är man trots allt glad att man inte är ute och att det är 27 sekundmeter snö (Kjerstin Göransson-Ljungman) för då kanske man skulle bli alldeles Snövit (Marie Hermansson) och förvandlas till Snömannen (Jo Nesbö) eller till Snöjungfrun (Leena Lehtolainen). Snö, tårar (Jesper Larsson) skulle trilla nerför kinderna och Iskallt spår (Stephen Booth) skulle man lämna efter sig. Förhoppningsvis skulle Frökens Smillas känsla för snö (Peter Höeg) kunna spåra upp en så man inte hamnar i en Snögrav (Bo R Holmberg).

Nej, då är det bättre att sitta inne och ha Drömmar ur snö (Anna Jansson) och kanske göra Snöljus (Lars Andersson) som man kan titta ut på genom Snökristallers tyngd (Thorvald Steen), lyssna på väderrapporten som lovar Till natten lokalt snöfall (Sören Bondesson) och minnas Fyrtio vintrars snö (Barbara Winckelmann).

Det kan bli en Lång vinterväntan (Fred Eriksson) men när våren står i full blom kommer vi förmodligen inte att minnas Snön som föll i april (Rosamunde Pilcher) utan ser fram emot den Värmebölja (Viveca Lärn) som skall komma.