tisdag 29 september 2009

Jag var där!

Årets höjdpunkt är slut och jag var där. Tillbringade många timmar på fredagen tillsammans med sönerna på Bok & Bibliotek 2009 i Göteborg, bland flera 1000 andra besökare. Böcker, böcker och åter böcker. Rena paradiset.

Trots det lyckades jag bara komma hem med en enda bok för eget bruk. Desto fler kommer mina låntagare på Kanal- och Saltängsskolans bibliotek att få del av.

/Ewa

måndag 21 september 2009

Äntligen!

Idag börjar Bok-och Biblioteksmässan i Göteborg. I år är det jubileum. Det är den 25 bokmässan som arrangeras sedan starten 1985. På bokmässans hemsida kan man bl.a. läsa att "Bokmässan är en 4 dagar lång litteraturfest. På de många scenerna och bland montrarna möts författare, nobelpristagare, förlag och bokälskare för att tillsammans utforska det skrivna ordet. Välkommen du också!"

Bokmässan är öppen främst för branchfolk idag och under halva dagen i morgon och därefter är den även öppen för allmänheten under resten av helgen.

I år är det över 800 utställare. I många av montrarna arrangerar utställarna program. Där kan man få en bok signerad av sin favoritförfattare eller lyssna på samtal och debatt. På mässan finns även många små scener där man kan slå sig ner för att lyssna på uppläsningar, se olika typer av program och möta författare och föreläsare.

Här finns naturligtvis mängder av böcker; från antikvariatsböcker till förlagens allra senaste utgivning. Himmelriket för en bokälskare.

fredag 18 september 2009

Premiär

Ikväll har Stieg Larsson andra bok i Millenium-trilogin premiär på bio. "Flickan som lekte med elden". Det är lätt att förväntningarna blir höga på en film om boken den baseras på är en bästsäljare. En del anser att man ska läsa boken först och se filmen sen. Andra säger tvärt om. Några tycker inte att man överhuvudtaget ska se filmen om man läst boken, för man blir bara besviken. Barn tycker ofta att man ska se filmen först och sen läsa boken.

Man kan diskutera detta länge, för och emot. I skrivande stund finns boken i alla fall inne om du vill låna och läsa.

Michael Nyqvist som spelar den manliga huvudrollen i filmen har i dagarna kommit med sin självbiografi "När barnet lagt sig". När han sommarpratade 2007 berättade han om sin bortadoption, sökandet efter sina biologiska föräldrar och efter en egen identitet och nu kommer detta alltså i bokform.

måndag 14 september 2009

Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig


Sitter här med ett nummer av serietidningen Fantomen från i somras. Nu brukar vi normalt inte ha Fantomen-tidningar på biblioteket men den här är lite speciell. Just den här berättelsen är skriven av deckarförfattaren Anna Jansson. (läs intervju här). I detta Fantomen-avsnitt låter hon den 20:e Fantomen vara med och bidra till upptäkten av penicillinet. Intresserad av att läsa den? Säg till i utlåningsdisken.

torsdag 10 september 2009

Dags att tänka på våren


Visste du att det finns ca 6000 olika tulpansorter? Den vilda tulpanen har sitt ursprung i Centralasien, men växer vilt även i Spanien, Grekland och Italien och på Balkan.

Holland är det land i Europa där flertalet av alla lökar odlas och på 1600-talet var tulpanlökar hårdvaluta. Värdet blåstes upp och lökarna köptes och såldes till slut för ofantliga belopp, den så kallade tulpanmanin. I februari 1637 kraschade dock marknaden.

Allt detta enligt senaste numret av Råd & Rön som finns att läsa på biblioteket. Där kan du läsa mer om tulpaner och vilka sorter som lämpar sig bäst i rabatten.

Förresten: du vet väl om att du även kan låna hem tidskrifter hos oss? Vi sparar de flesta tidskrifter i ca två år.

torsdag 3 september 2009

På kryss


I går hade vi premiär för vårt första korsordscafé och vi slog våra kloka huvuden och datorer ihop för att reda ut klurigheterna.

Ibland undrar man hur en korsordsmakares hjärna ser ut egentligen. Har han eller hon någon särskild del i hjärnan, outnyttjad av oss andra, där förmågan att vränga och vända till ord och ledtrådar sitter. "Barnlösa monarker" står det i nyckelrutan och svaret ska skrivas i 1! enda ruta. Här tror man ju att korsordsmakaren har gjort fel, det måste väl vara fler rutor, för varken I, Å eller Ö passar in, vilket är det enda enbokstavsord en korsordsnovis kommer på. Här har korsordsmakaren dock tänkt sig att det faktiskt ska stå bokstaven K..... för svaret är "kungar utan ungar" alltså K -(minus) UNGAR.
Nu har jag gjort en egen variant på detta: "Hungersnöd i Fjärran östern". Svaret är det samma som ovan dvs. K, men kan du räkna ut hur det blir så?

/Ewa