måndag 31 augusti 2009

Up, up and away


Så kom han då äntligen iväg igen, Christer Fuglesang. Upp i rymden. Tyckte att det skulle vara passande att vi byter vinjettbild här till höger för att visa att vi också har vårt eget rymdskepp på taket till biblioteket. Än har det inte blivit några rymdfärder för oss, men vill du läsa hur Christer har det rekommenderar vi "13 dygn i rymden efter 14 år på jorden: dagbok från rymden" samt " Människan i rymden: från Sputnik till Mars" .

onsdag 26 augusti 2009

ZZZZZZiinnnnnnggg

Häromdagen hade vi besök av en grupp föräldrar med bäbisar i 8-månadersåldern. Vi brukar berätta lite om barns språkutveckling och tala om hur bra det är att prata mycket med sitt barn och att läsa för dem. Barn i förskoleåldern lär sig mellan 5 och 10 nya ord om dagen! Tänk om vi vuxna också kunde lära oss det.

På dessa träffar för föräldrar och bäbisar visar vi också på bra och roliga böcker att läsa med sitt barn. Det skrivs en hel del böcker för de riktigt små. Böckerna om Max, Totte och Emma finns fortfarande men dagens 1-åringar får också möta bl.a. Folke och Lilla Tulla.

Det blir extra roligt om boken tilltalar den vuxne. En bok som jag föll för direkt när den kom förra året är "Hur låter.." av Ann Adelsson.

När man pratar med små barn pratar man ofta om hur saker och ting låter och här får man verkligen veta hur man bäst ska härma en fiskebåt, motorcykel, ambulans, racerbil eller varför inte en helikopter. Gör så här: Knyt nävarna och klappa snabbt och rytmiskt på din egen bröstkorg, samtidigt som du säger nåt i stil med: "Här är läget på vägarna just nu. Trafiken flyter fint på E20 förbi Laxå och det är heller inga störningar rapporterade på väg 205. Klart slut".

Denna bok måste helt klart upplevas. Låna och läs den för ditt barn eller barnbarn eller någon annan du kan få tag på. Det går nästan lika bra med en vuxen. Jag lovar att det blir en härlig stund.

Rubriken? Jo, så låter racerbilar.

/Ewa

onsdag 19 augusti 2009

Vita lingon


Så här i bärtider är väl inte vita lingon något man vill ha, utan man letar efter de där röda tuvorna med fullmogna lingon som man sedan kokar härlig sylt på.

Dock verkar det som om det faktiskt finns vita lingon som ska vara just vita. Åtminstone om man ska tro ett tidningsurklipp från lokaltidningen anno 1942 där redaktionen fått en ask välsmakande vita lingon som plockats i närheten av Kringsjötorp. Tydligen fanns sådana i ett större område för att den anonyme bärplockaren meddelade att han hade plockat en hel liter!

Detta och mycket annat intressant som hänt i kommunen kan man läsa om i den klippsamling som finns på Laxå bibliotek. Den sträcker sig från slutet av 1920-talet fram till 2003. De tidigaste urklippen är samlade av Gunnar Piscator, som skrev för Örebro-kuriren under många år.

Kom gärna in och läs!

tisdag 11 augusti 2009

Man ser inte skogen för träden

Under sommaren har vi gallrat böcker ur bibliotekets hyllor. På sina ställen har det varit alldeles för trångt, men nu hoppas vi att det ska bli bättre plats. Gallrar gör vi egentligen hela tiden, men på sommaren, när mycket annan verksamhet ligger nere, finns det lite extra tid att gå igenom hyllorna och ta bort s.k. hyllvärmare. Oftast är det ganska enkelt att avgöra om en bok ska bort, men ibland står man med en bok i handen och undrar varför ingen lånar den här, den som verkar så bra. T.ex "Öknens drottning" av Janet Wallach som handlar om Gertrude Bell, äventyrerska, spion, rådgivare till kungar och Lawrence av Arabiens förtrogna och som kom att spela en viktig roll för britterna under första världkriget. Den finns på Biografi-hyllan. Där står också "Karin Larsson i närbild; Allkostnär och målarhustru från A-Ö" av Lena Rydin, en vacker bok med många bilder som är aktuell nu när det är 150-års jubileum av hennes födelse. I Bergööska huset i Hallsberg pågår Karins jubileumsutställning fram till 16/8.
Ett sista boktips är Herman Lindqvists "Christofer Columbus - var han riktigt klok?" Columbus drevs av en inre övertygelse om att han skulle finna sjövägen till Indien. Många tyckte att han var konstig. Columbus uppnådde allt han strävade efter i livet: ära, rikedom, titlar och social ställning...men han fann aldrig sjövägen till Indien.

torsdag 6 augusti 2009

Nu bloggar vi

Nu startar vi vår egna blogg. Här kommer vi att berätta om smått och stort som händer på biblioteken i Laxå kommun.